Ga naar de inhoud
Graphic Works 2019

Pinksteren in de Willem Twee

Op Eerste Pinksterdag opent Willem Twee Fabriek haar deuren met een gezellig en artistiek programma. De hele dag ben je welkom om te struinen door maar liefst drie tentoonstellingen, je te laten inspireren tijdens een lezing of een atelierbezoek of zelf kunst te kopen tijdens Graphic Works.

Graphic Works 28 mei 2023

Tentoonstellingen

In de Kunstruimte bezoek je de tentoonstelling Paradise Excavated van Mariska Koolen. Tussen de kramen van Graphic Works liggen, staan en hangen de keramieken werken van Mariska Koolen die ze tijdens een werkperiode in het keramisch werkcentrum EKWC in Oisterwijk maakte. Mariska’s artistieke praktijk bestaat onder andere uit schilderingen, tekeningen, performances en keramiek. Inhoud komt daarbij vaak voort uit de vorm. Mariska ziet haar recente werk als rituele schilderkunst, wat ze beschrijft als een uiterlijke vertegenwoordiging van een innerlijk proces. De tegels spelen met onze perceptie van tweedimensionaal en driedimensionaal en nodigen uit om van alle kanten bekeken te worden. 
Kunstruimte (1e verdieping), 10.00 tot 17.00, gratis toegang 

Le Petit Prints

In de Spiegelzaal en het Grafisch Atelier bezoek je de tentoonstelling Le Petit Prints.  Hier zijn 200 miniprenten te zien van slechts maximaal 7 bij 7 centimeter groot. Stuk voor stuk zijn ze gedrukt op een 3D-geprinte pers en onderdeel van het Open Press project. Initiatiefnemers Martin Schneider en Dominik Schmitz bedachten de pers als alternatief om het maken van prenten veel makkelijker te maken. Honderden printmakers van over de hele wereld gebruikten deze eigen geprinte 3D-persen om prints te maken, waarvan een gedeelte in deze tentoonstelling te zien is. Het Grafisch Atelier en Willem Twee zijn daarmee de eerste plek in Nederland die deze internationaal reizende expositie laat zien. 
Spiegelzaal (begane grond) en Grafisch Atelier (1e verdieping), 10.00 tot 17.00, gratis toegang 

Ruby Soho

In Galerie Ruby Soho (gelegen aan de Boschveldweg 469) bezoek je de solotentoonstelling van Janus Metsaars. 
Ruby Soho (begane grond, ingang aan Boschveldweg 469), 12.00 tot 17.00, gratis toegang

Kunst kijken en kopen

Graphic Works, de Nederlandse beurs voor grafische kunst, vind je in zowel de Spiegelzaal als de Kunstruimte. Kom onbekommerd rondstruinen op deze kunstbeurs met gevestigde en jonge makers, die kwalitatieve kunst aanbieden voor toegankelijke prijzen. Je vindt handgemaakte items, analoog gedrukte prenten en bijzondere cadeaus. Van abstract tot figuratief, van ets tot risoprint, van zeefdruk tot linosnede. De kunstenaars, illustratoren, vormgevers en fotografen zijn zelf aanwezig. Dé kans om alles te weten te komen over dat ene werk waar je oog op is gevallen. 
Spiegelzaal (begane grond) en Kunstruimte (1e verdieping), 10.00 tot 17.00, gratis toegang, betaling uitsluitend met pin

Open ateliers

Van 12.00 tot 17.00 uur opent een tiental kunstenaars de deur van hun atelier op de tweede verdieping van de Willem Twee Fabriek. Een laagdrempelige gelegenheid om kennis te maken met het diverse werk van professionele kwaliteit dat zo dicht bij huis wordt gemaakt. De deelnemende kunstenaars vertellen iets over hun werk en werkwijze en er is de mogelijkheid om rechtstreeks bij de maker werk te kopen. Deelnemers: Fred Geven –– Marieke Peters – Caren van Herwaarden – Manita Kieft – Justin Reinir Croes – Willemijn van Dorp – Marijke Buddendijk – Helmy Bakx – Anne Marie van den Thillart – Marianne van Heeswijk – Lisetteh 
Ateliers Willem Twee Fabriek (2e verdieping), 12.00 tot 17.00, gratis toegang

Verdieping

In de cursus Kijken naar Kunst van Nu legt kunsteducator Marie josé Eijkemans aan de hand van een ‘conversation piece’ verbanden tussen het werk van de kunstenaars die bij Willem Twee werken en exposeren en het werk van andere kunstenaars uit de kunstgeschiedenis. Het ‘conversation piece’ is een object dat door de kunstenaar wordt meegenomen en tijdens de lezing op tafel ligt. Het object dat een kunstwerk, maar ook een alledaags voorwerp, boek, brief, of iets heel onverwachts kan zijn, is de aanleiding voor een gesprek. In dit gesprek neemt Marie josé het werk van Mariska Koolen als uitgangspunt.  
RAK (1e verdieping), 11.30 tot 12.30, €7,50 (jongeren onder de 27 betalen €5,-), kaartverkoop online en aan de deur

Mini workshops

Wil je zelf de handen uit de mouwen steken? Dan kun je je aanmelden voor mini-workshops in het Grafisch Atelier waarbij je druktechnieken als riso en kartondruk kunt uitproberen. Aanmelden kan via shop@gadenbosch.nl: de riso-workshop is al vol. 
Grafisch Atelier (1e verdieping), 11.00 tot 12.30 (riso) en 12.30 tot 14.00 (kartondruk), online reservering

Willem Twee café

Van 11.00 tot 15.00 staan de koks van Willem Twee Café paraat om een heerlijke lunch voor je klaar te maken. Onze menukaart is gevarieerd, eigentijds en seizoensgebonden. We kopen onze producten bij voorkeur bij lokale, duurzame ondernemers. Of je nu vegetarisch, veganistisch of glutenvrij eet: op onze kaart is voor ieder wat wils. Buiten lunchtijd ben je welkom in het Café voor een heerlijke kop koffie.
Willem Twee Café (begane grond), lunch van 11.00 tot 15.00, café geopend van 10.00 tot 17.00, alleen pinbetaling mogelijk