Ga naar de inhoud

Het Grafisch Atelier Den Bosch en Willem Twee kunstruimte maken plaats voor een bijzondere tentoonstelling met meer dan 200 miniprenten, gedrukt op een 3D-geprinte pers. Talloze miniprenten van maximaal 7 centimeter in grootte zijn van zaterdag 15 april tot en met zondag 18 juni 2023 in de Spiegelzaal en in de ruimte van het Grafisch Atelier Den Bosch te zien.

Le petit prints poster

Voor het eerst in Nederland

  • 15 april t/m 18 juni 2023
  • De Willem Twee: ma t/m vr van 09.00 tot 17.30 uur en za t/m zo van 11.00 tot 17.00 uur
  • Het GA: ma t/m vrij van 09.00 tot 17.00 uur
  • Gratis toegang

Voor iedereen toegankelijk

De prenten zijn het resultaat van het Open Press project, een initiatief van de Keulse kunstenaars Martin Schneider en Dominik Schmitz. Zij bedachten de pers als alternatief om het maken van prenten toegankelijker te maken. De ‘open pers’ die ze bedachten, kan iedereen via een gratis open-source template zelf 3D-printen. De drukpers is nog geen 20 centimeter groot.

Publieksopening

Op zaterdag 20 mei is er een feestelijke midissage om 16.00 uur met een demonstratie en er kan tegen een kleine bijdrage zelf gedrukt worden op de minipers.

Lees meer over de workshop ‘Maak zelf un petit print’

Overweldigende intieme ervaring

Honderden printmakers van over de hele wereld gebruikten deze eigen geprinte 3D-persen om prints te maken in alle drukmedia mogelijk: van lino tot houtdruk, van chine collé tot blinddruk en etsen. De prints werden gemaakt door veelal jonge makers.
Het resultaat is de tentoonstelling ‘Le petit prints’, waarbij innovatie hand in hand gaat met ambacht. Het is een overweldigende intieme ervaring, waarin allerlei manieren van drukwerk op miniformaat te zien zijn. Het Grafisch Atelier en Willem Twee zijn daarmee de eerste plek in Nederland die deze internationaal reizende expositie laat zien. De prenten – een massa van 250 werken van makers over de hele wereld – deden al New Mexico (USA) Keulen (DE) Wenen (OST) en Nagoya (Japan) aan.

Over Open Press
Open Press is opgezet door Martin Schneider en Dominik Schmitz, twee Duitse designers uit Keulen. Zij zagen dat een grote pers niet altijd toegankelijk is voor alle makers, hoewel er toch vormen van drukwerk zijn die niet zonder kunnen. Vanuit liefde voor het proces ontwikkelden ze deze mini 3D-geprinte pers waardoor er ineens door iedereen gedrukt kan worden. Het ontwerp is gratis te downloaden om te printen. www.openpressproject.com/