Ga naar de inhoud

Als je goed rondkijkt in de klas, zie je altijd wel iets wat gezeefdrukt is. De afbeelding op het T-shirt van je klasgenoot bijvoorbeeld. Dat logo op je tas. En in de kunstgeschiedenis zie je dit bijvoorbeeld bij Popart kunstenaar Andy Warhol. In deze workshop maak jij je eigen versie.

Techniek: zeefdruk
Duur: 3 uur
Maximumaantal leerlingen: 15
Begeleiding: een docent van het GA en een begeleider van school

Neem je tekening of ontwerp mee (zwart-wit) en ga aan de slag met deze magische techniek. In deze workshop gebruiken we lijsten waarin stof zit met een heel fijn gaatjespatroon; een zeefraam. Op de zeef wordt een lichtgevoelig laagje gezet, de film. Je zeef wordt dan belicht in de doka met de ontwerpen op doorzichtig papier eronder. Als je je tekening bij het belichten tegen de zeef houdt, wordt het lichtgevoelige laagje hard op de ‘lege plekken’ van je tekening, maar blijft zacht op de ‘zwarte plekken’ omdat hier bij het belichten geen licht bij komt.

Op die plekken wordt het lichtgevoelige laagje niet hard en als je de zeef nu schoonmaakt, ontstaat op die plekken een opening in je zeef.

Daar kun je de inkt doorheen duwen en op die manier je tekening/logo op papier, tasje of T-shirt drukken. Een super bijzondere manier om je tekening of ontwerp te drukken, want het blijft altijd een beetje magie. En fijn bij deze techniek is dat je niet in spiegelbeeld hoeft te denken, én dat het afdrukken snel gaat! 

Het belichten van de zeef kost tijd, wij kunnen van tevoren de zeven al in filmen en belichten indien nodig.

Kernwoorden: zeefdruk, magie, licht, experiment, Andy Warhol, logo, tekening, kaarten, samenwerking, voorbereiding

Meer weten of een prijsopgave? Neem contact op met Sarah Linde. We denken graag met je mee.

Sarah Linde

Sarah Linde van den Dungen 
073 613 42 77
educatie@gadenbosch.nl