Ga naar de inhoud

Het Grafisch Atelier verzorgt workshops voor het basis-, middelbaar- en beroepsonderwijs. Leerlingen kunnen aan de slag in een professionele werkplaats voor kunstenaars en vormgevers. Hier wordt gewerkt met creativiteit, handen en technisch inzicht. Omringd door de geur van inkt, maken leerlingen actief kennis met diverse grafische druktechnieken. Een ervaring rijker en vieze handen gegarandeerd! Ze werken met professionele apparatuur en hun creatieve geest wordt uitgedaagd.

Bekijk onze kant-en-klare workshops:
Etsen & Droge naald
Zeefdruk papier sjabloon
Zeefdruk fotografisch sjabloon
Natureprint & Materiaaldruk
Lino- & Houtsnede

Omdat grafiek een reproductietechniek is, kunnen leerlingen meerdere afdrukken maken en tussentijds experimenteren. De workshops kunnen aansluiten bij vakken zoals tekenen, beeldende kunst, grafisch vormgeven, CKV, Cultuur en Design of voor een speciaal vak als Masterclass Business.

Aansluiting bij schoolprogramma

Denk bijvoorbeeld aan een schoolproject waarbij leerlingen een logo moeten ontwerpen voor een eigen productlijn, een huisstijl, een poster maken voor een theatervoorstelling. Ze kunnen dit uitvoeren in het Grafisch Atelier door met zeefdruk op hoogwaardig papier, textiel of een ander materiaal te drukken. Vervolgens kunnen ze hun eindproduct bij het desbetreffende vak presenteren.

Grafische druktechnieken zijn mogelijk ook interessant voor vakoverstijgende lessen. Denk bijvoorbeeld aan een project Engelse literatuur & Beeldende kunst. Leerlingen kunnen tijdens de Engelse les een gedicht schrijven. Tijdens een workshop Nature print en Blokletters drukken, maken ze een combinatie van titel en beeld dat een aanvulling vormt bij hun gedicht. Met als resultaat een groep leerlingen met prachtige gedrukte Poetry Posters om te presenteren tijdens een beeldende les.

Uitgelicht

Natureprint

In deze workshop druk je planten af, zoals dat vroeger in de botanica werd gedaan.  Dit levert verrassende en kleurrijke resultaten op met een fotografische precisie; bij een afdruk van een grasspriet zijn alle nerfjes zichtbaar. Een link met biologie is gauw gemaakt, maar het is bijvoorbeeld ook al eens gecombineerd met de vak les bloemschikken, of leerlingen maken hun eigen bedrukte kaarten.

Natureprint

Onbegrensde mogelijkheden

We krijgen vaak de vraag wat er allemaal mogelijk is. Veel grafiek/drukkunst druk je af op papier. Maar wil je iets anders, dan kun je er ook voor kiezen om te drukken op textiel, zoals linnen tasjes, T-shirts, kussenslopen, etc. Of misschien wil je liever drukken op (rest-) hout zoals MDF of triplex. Of met recyclebare materialen. Heb je iets speciaals in gedachten, neem dan contact op.

Uitgelicht

Etsen

Een eeuwenoude techniek zoals het etsen werkt met metaalplaatjes en zuur om een afdruk te maken van een lijntekening. Een koppeling tussen scheikunde en kunst is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar kunstenaars als Rembrandt maakten er veel gebruik van. Tegenwoordig werken we niet meer met het gevaarlijke salpeterzuur, maar met een relatief veilige kopersulfaat oplossing. Tijdens de scheikunde lessen kan er uitgeplozen worden, wat er nu daadwerkelijk gebeurt met de tekening op je etsplaat in zo’n ‘zuurbad’.
Beeldend geeft deze techniek een extra uitdaging, omdat alles wat onder de pers gaat in spiegelbeeld wordt afgedrukt.
Voor leerlingen, die kunst als eindexamenvak kiezen, is etsen een uitgelezen kans om heel gedetailleerd te werken en de techniek van het arceren verder uit te diepen.

Etsten

Op locatie

Komt het jou beter uit als de workshop op jullie eigen locatie is? Met onze mobiele drukpers en zeeframen kunnen we ook op locatie de meeste workshopdromen laten uitkomen. Wij nemen dan de inkt, schorten en wat er verder nog meer nodig is mee.

Cultuurkaart

Wij accepteren als betaling ook de cultuurkaart (CJP).

Meer informatie

Meer weten of een prijsopgave? Neem contact op met Sarah Linde via educatie@gadenbosch.nl. We denken graag met je mee.

Uitgelicht

Boekdrukkunst

Boeken, kranten, flyers en posters werden vroeger met de hand gedrukt. Vanaf het jaar 1000 zijn in Europa al boeken gedrukt met blokdruk. Hiervoor werd iedere pagina van een boek uitgesneden in een houtblok. De grote verbetering voor het drukken van teksten kwam toen men op het idee kwam om losse letters samen te voegen tot een drukvorm voor een complete pagina. Dat begon eerst met houten losse letters en later met metalen losse. Dit was goedkoper dan blokdruk.

Een heel boek drukken met de hand, is natuurlijk heel tijdrovend en bepaald niet nodig in de huidige tijd. Maar je kunt wel unieke posters, aankondigingen of titelpagina’s maken met onze grote houten drukletters.

houten drukletters

Meer weten of een prijsopgave? Neem contact op, we denken graag met je mee.

Sarah Linde

Sarah Linde van den Dungen
Educatie
073 613 42 77
educatie@gadenbosch.nl