Ga naar de inhoud

Net als Rembrandt kras je lijnen in een metalen of kartonnen plaatje, wrijft er inkt in en drukt dat af onder de pers.

Techniek: etsen
Duur: minimaal 1 tot 3 uur
Maximumaantal leerlingen: 15
Begeleiding door: een docent van het GA en een begeleider van school

Ooit is deze techniek uitgevonden als manier voor wapensmeden om hun ontwerpen te kunnen bewaren en reproduceren. Kunstenaars zijn daarmee aan de haal gegaan en in onze huidige digitale tijd geeft het juist een bijzonder en uniek resultaat. Let wel op, je tekening komt in spiegelbeeld onder de pers vandaan! We drukken af met een echte drukpers. Etsen is een fijne manier om je tekening af te drukken, eventueel in verschillende kleuren. Ook kun je na de eerste afdruk er op je etsplaatje nog iets bijtekenen en een nieuwe afdruk maken.

Wil je een donker vlak, dan maak je dit door heel veel lijntjes in je plaatje te krassen, dat heet arceren. Hoe meer lijntjes, hoe donkerder het vlak.

De duur van de workshop bepaald een aantal keuzemogelijkheden voor deze workshop:

• Direct in een kartonnen of zinken plaat krassen met een etspen en 1 afdruk maken.
• Direct in een kartonnen of zinken plaat krassen met een etspen, mogelijk nog verder tekenen in je etsplaat en nog een nieuwe afdruk maken in een andere kleur.
• Een zinken plaat voorbereiden, tekenen in de vernislaag met etspen, in het zuurbad doen en minimaal 1 à 2 afdrukken maken.

Speciaal aan de ets is dat het papier van tevoren geweekt wordt in water en dat je in de afdruk de groef ziet waar je metalen/kartonnen plaatje heeft gezeten. Die groef heet ‘moet’.

Jullie kunnen ervoor kiezen alle leerlingen minimaal 1 afdruk te laten maken, of alle plaatjes van de leerlingen tegelijkertijd op 1 groot vel af te drukken, zodat je samen 1 grote afdruk hebt.

Kernwoorden: lijnen, inkt, arceren, vieze handen, krassen, Rembrandt, drukpers, spiegelbeeld, papier, ambacht.

Meer weten of een prijsopgave? Neem contact op met Sarah Linde. We denken graag met je mee.

Sarah Linde

Sarah Linde van den Dungen 
073 613 42 77
educatie@gadenbosch.nl