Ga naar de inhoud

Connect laat jongeren denken als een ontwerper

Scholieren prikkelen om anders naar de wereld om zich heen te kijken, dat is een van de doelen van het project ‘Connect’.

Na het educatieproject ‘Zien’ gaat het GA opnieuw aan de slag met deze jonge doelgroep. Lukt het ook deze keer weer om de leerlingen voor even kunstenaar te laten zijn? Samen met het Design Museum organiseren we verschillende workshops, waarin zo’n 60 leerlingen tussen de 12 en 18 jaar van het ISK Den Bosch, de Mytylschool Gabriel, het Sint Janslyceum en het Dieze College kunnen proeven aan kunst en design. De resultaten zijn half juni te zien in het museum.

Alles is ontworpen

Beelden en design zijn onderdeel van ons leven. Al sta je hier vaak niet bij stil. Alles is design en door iemand ontworpen. Dagelijks consumeren we bewust en onbewust enorme hoeveelheden symbolen, beelden en ontwerpen. Om de jongeren hier bewust van te maken en vaardig te maken in het ‘lezen’ van de beelden, dagen we ze uit om in de huid te kruipen van een specifieke doelgroep. Wat voor schoenen ontwerp je voor een geheim agent in de ruimte? Wat zou een geschikt bestek zijn voor een slechtziende op een festival? Met welk vervoersmiddel kan een kleuter zich door de woestijn bewegen? Prikkelende vragen roepen fantasierijke ideeën op tijdens de ontwerplessen.

Over de drempel van het museum

Voor sommige leerlingen is het de eerste keer dat ze in een museum komen. In het Design Museum neemt een museumdocent de leerlingen aan de hand van kijk-, klets en ontwerpopdrachten mee door de tentoonstelling. Zo doen ze inspiratie en ideeën op voor het werk dat ze later gaan maken in het Grafisch Atelier. Ze kruipen in de rol van ontwerper en doorlopen verschillende stappen van het ontwerpproces.

Papier en schaar

In het GA gaan ze aan de slag met inkt, papier en schaar. De leerlingen maken een design door de delen die gekleurd moeten worden uit te knippen. Dit leggen ze vervolgens onder een zeef en door de open delen wordt inkt gedrukt, zodat er een afdruk ontstaat. In de eerste les wordt geoefend met deze techniek op papier. In de tweede les is het tijd om hun design toe te passen op stof. Elke leerling krijgt een tas waarop hun design wordt gedrukt.

Ook in 2023 kwamen leerlingen van de ISK proeven aan de mogelijkheden van druktechnieken (Foto: Gérard van Kessel)

Finale

Als kers op de taart kunnen de leerlingen hun eigen werk terugzien in een echte expositie in het Design Museum. Alle deelnemende klassen bezoeken de expositie, zodat de leerlingen met verschillende achtergronden elkaar hier ontmoeten.
In 2025 wordt de Jeugdgrafiekprijs toegekend, een initiatief van het GA. Leerlingen van die meedoen aan Connect, maken kans op deze prijs. In 2017 werd de Jeugdgrafiekprijs voor het eerst uitgereikt. Sindsdien wordt deze tweejaarlijks toegekend aan de meest bijzondere drukkunst gemaakt door jongeren.