Ga naar de inhoud

Project Zien krijgt vervolg

De komende weken zijn leerlingen van verschillende Bossche scholen in het GA. In het kader van het onderwijsproject Zien maken ze kennis met ets en zeefdruk.


Zien is een lesprogramma voor het voorgezet onderwijs, ISK, speciaal onderwijs MBO en HBO rondom het thema kijken naar jezelf. Leerlingen van verschillende schooltypes, leeftijden en achtergronden en niveaus komen met elkaar in contact, luisteren naar elkaar en bekijken elkaars werk. Creatieve krachten zoals taal, theater en grafiek worden ingezet om belangrijke maatschappelijke waarden als begrip, invoelingsvermogen en (visuele) communicatievaardigheid te vergroten.

Een leerling van de ISK aan de grote pers in het Grafisch Atelier Den Bosch (Foto: Gérard van Kessel)

Gezien worden

Zien en gezien worden. Met populaire social media zoals Instagram en Tiktok zijn jongeren gewend selfies te maken. Maar hoe kijken ze naar zichzelf in ‘real life’. En zien ze een ander eigenlijk wel echt? Iemand zien, is niet alleen een kwestie van kijken en bekeken worden, maar ook luisteren naar de ander. Met het project Zien worden de leerlingen geprikkeld om de wereld te bekijken door een andere bril, buiten de geijkte kaders. Door middel van theaterlessen in Huis73 en grafiekworkshops in het GA leren ze om woorden zichtbaar te maken en om te zetten naar beeldende oplossingen.

Finale

Het onderwijsproject kent een spetterende finale. Vanaf 1 juni worden de prenten, die zijn gemaakt bij de workshops, tentoongesteld in Huis73. Vervolgens is er ook nog een speciale prijs. De jury kiest van alle prenten de beste, bijzonderste en mooiste werken, die worden beloond met de Jeugdgrafiekprijs.

Save the date
– opening expo: donderdag 1 juni om 16.30 uur
– daarna te zien t/m 30 juni
– Huis73, Den Bosch

Deelmende scholen: Ds. Pierson college, Mytylschool Gabriel, Bossche vakschool – Internationale Schakel Klas en Sint-Janslyceum
Mede mogelijk gemaakt door: VSB Fonds, Stichting Leye Fonds, Hermes en Gemeente ’s-Hertogenbosch.