Ga naar de inhoud

Zomerborrel & aankondiging jaarprent

Op 28 juli is er weer onze jaarlijkse zomerborrel waar kunstenaar Maia Matches ook de jaarprent van 2023 gaat presenteren. Je bent uitgenodigd!

Op 28 juli is het weer tijd voor de jaarlijkse zomerborrel. En jij bent bij deze uitgenodigd! Of je nou heel af en toe komt drukken of er elke week bent: het maakt niet uit, je bent welkom. Vanaf 16 uur kun je langskomen voor een hapje en een drankje.

Naast lekkere drankjes en zelfgemaakte hapjes presenteren we op deze borrel ook de nieuwe jaarprent. Nieuwsgierig geworden? Hieronder maak je alvast kennis met de kunstenaar: Maia Matches. Zij komt tijdens de borrel ook persoonlijk een presentatie geven, dus dit is je kans om de kunstenaar te ontmoeten!

De jaarprent van 2023

In samenwerking met gerenommeerde kunstenaars ontwikkelt het Grafisch Atelier één keer per jaar een werk in beperkte oplage dat voor een groter publiek betaalbaar is. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan de werkplaats, projecten en tentoonstellingen van het GA. De eerste jaarprent werd uitgegeven in 2002 en sindsdien is er een indrukwekkende collectie ontstaan.

Dit jaar gaat de kunstenaar Maia Matches onze jaarprent verzorgen! Maia groeide op in Canada maar woont ondertussen alweer een hele tijd in Nederland, waar ze zich stortte op het vervullen van haar droom: kunstenaar worden. Ze is een gerespecteerd striptekenaar en schopte het in 2019 zelfs tot Stadstekenaar van Amsterdam.

Maatschappelijke thema’s

Haar werk is eigentijds en rauw, met oog voor detail en soms wat controversieel. Als striptekenaar haalt ze veel maatschappelijke thema’s aan met in het bijzonder feminisme. Zo is haar alter ego “BITCH” een duivelse demi-vrouw met maar één doel: de val van het patriarchaat! Wellicht ken je haar wel van de verkiezingsaffiches van Algemene Beschouwingen, een project van de Nieuwe Bossche School. Naast feminisme heeft Maia ook een fascinatie voor onderwerpen als transgenderzorg en vluchtelingenprocedures. De tekeningen die ze hierover maakt hebben als doel om mensen te steunen, door middel van het delen van verhalen. 

Ook de jaarprent zal een maatschappelijk thema hebben: ze laat zich inspireren door documentaires “She’s Beautiful When She’s Angry” (over de geschiedenis van de feministische beweging in de VS) en “What is a Woman?” (door alt-right grifter en transfoob Matt Walsh). Daarnaast kijkt ze naar Jheronimus Bosch voor composities, wat in combinatie met haar soms expliciete en controversiële stijl ongetwijfeld een heel interessant beeld gaat opleveren. 

De jaarprent wordt tijdens de zomerborrel op 28 juli door Maia zelf onthuld en is dan ook te koop voor een aantrekkelijke prijs van €125. Daarna zal de jaarprent te koop zijn via onze webshop. Op dit moment wordt er nog hard aan de jaarprent gewerkt. Houd vooral onze socials in de gaten voor een tipje van de sluier!

Daarnaast is er in het GA t/m 30 september een kleine presentatie te zien van het werk van Maia.

Maia haar werk vind je op haar Instagram pagina. Zie voor meer info over de kunstenaar www.maiamatches.com