Ga naar de inhoud

Zeefdruk is een veelzijdige en snelle techniek, waarmee je gemakkelijk grote oplagen kan drukken op allerlei vlakke ondergronden en materialen. Drukken kan bijvoorbeeld op textiel, papier, karton, hout, keramiek, plastic of glas.

Zeefdruk is een doordruktechniek. Je maakt een ontwerp en zet die als sjabloon op een zeef. Vervolgens kun je inkt door de zeef te rakelen. Waar het sjabloon open is, komt de inkt op je papier, waar het sjabloon dicht is, wordt de inkt tegengehouden. Zeefdruk is een van de weinige druktechnieken waarbij je geen afdruk in spiegelbeeld krijgt. Je werkt met kleurlagen. Dit betekent dat je voor elke kleur in je ontwerp een ander sjabloon moet gebruiken. Die druk je passend na elkaar. Zeefdruksjablonen kun je handmatig maken of door een fotografisch procédé.

Materiaal

Het GA heeft een groot aantal zeven die je kunt gebruiken. Het maximale drukformaat is A1. Er zijn vijf zeefdruktafels en er is een speciale T-shirt tafel. We hebben een ruime keuze in verschillende kleuren zeefdrukinkten die geschikt zijn voor papier en textiel. En er is materiaal voor keramische transfers. Verder hebben we een praktisch ingerichte spoelruimte en belichtingsruimte, een droogkast, verschillende soorten papier en allerlei kleinmateriaal voor tijdens het drukken.

Leren zeefdrukken

Het GA biedt regelmatig Zeefdruk cursussen aan. Bekijk het actuele cursusoverzicht.

Vrijwel elke dag is er een werkplaatsmeester aanwezig met kennis van zeefdruk. Onze zeefdrukspecialisten zijn: Maartje van der Kruijs en Marloes Verhofstadt.

Kom werken en boek een plek!

Wil je jouw drukwerk uitbesteden? Dat kan! Bekijk meer informatie over drukwerk laten maken.