Ga naar de inhoud

Hoogdruktechnieken zijn alle druktechnieken waarbij delen die afdrukken, hoger liggen dan de delen die niet afdrukken.

Bekende voorbeelden zijn stempels, houtdruk, linodruk en materiaaldruk. Met een mesje of guts snij je de delen die je onbedrukt wil hebben (‘het wit’) uit je ontwerp weg. De overgebleven delen drukken af. Bij hoogdruk komt je ontwerp in spiegelbeeld op het papier terecht.

Met bijvoorbeeld linoleum of hout kun je afbeeldingen maken op papier of ander materiaal. Je kunt meerdere kleurlagen na elkaar drukken. Ook stempels of drukletters kun je gebruiken voor hoogdruk. Maar ook met andere materialen kun je drukken. Denk aan toyoboplaten, boombladeren, textiel of een preeg. Blinddruk is een techniek waarbij je geen inkt gebruikt, maar de drukvorm een relief in het papier drukt. Hoogdruk is vooral geschikt voor afdrukken op papier, maar op textiel kun je ook drukken.

Materiaal

Het GA heeft twee drukpersen voor hoogdruk. De grootste pers is geschikt voor drukplaten van 100 x 200 cm. Verder zijn aanwezig: hoogdrukinkten in verschillende kleuren, rollers, meelopers, houten drukletters, papier en allerlei kleinmateriaal dat je tijdens het drukproces kunt gebruiken.

Leren hoogdrukken

Het GA biedt regelmatig hoogdruk cursussen aan. Bekijk het actuele cursusoverzicht.

Vrijwel elke dag is er een werkplaatmeester aanwezig met kennis van hoogdruk. Onze specialist hoogdruk is: Peter Koene en Natureprint specialist is: Roos Terra.

Kom werken en boek een plek!

Wil je jouw drukwerk uitbesteden? Dat kan! Bekijk meer informatie over drukwerk laten maken.