Ga naar de inhoud

Light on Labs

Met Light on Labs zetten we samen met andere Bossche makersplekken digital design, grafiek, glas en keramiek in de spotlights.

Op 1 en 2 december staan de deuren van Cor Unum, Glaslab, SPARK Lab en het GA wagenwijd open voor iedereen met een neus voor design, ambacht en kunst. Onder de noemer ‘Light on Labs’ slaan we de handen ineen om bezoekers mee te nemen in de wereld achter het creatieve maakproces.

Ervaar het zelf

’s-Hertogenbosch is een van de weinige steden waar verschillende makersplekken te vinden zijn die zich op landelijk niveau weten te onderscheiden. Met ieder een eigen expertise vormen ze een belangrijke humuslaag voor cultuur in de stad. Op vrijdag 1 en zaterdag 2 december kan je dat zelf ervaren. Er is bijvoorbeeld te zien hoe keramiek in een mal wordt gegoten, glas in lood wordt gerestaureerd, de drukpersen draaien en een 3D print gemaakt wordt. Naast demonstraties van het maakproces, zijn er exposities te zien en kun je zelf het maakproces meemaken bij diverse workshops. Tussen 10 en 17 uur ben je welkom bij de vier labs die op loopafstand van elkaar te vinden zijn.

Binnenlopen bij het GA

Tijdens Light on Labs zijn er in het GA demonstraties van werkplaatsmeesters en kun je een mini-expositie zien van de vijf aanstormende talenten Daisy van Beers, Fleur Jakobs, Marloes Vreeswijk, Rob Heesbeen en Perla van Kessel. Alle vijf hebben in 2023 naar aanleiding van de Open Call een week doorgebracht in het Grafisch Atelier. De eindresultaten: de gelukte, maar ook de mislukte experimenten en proefdrukken, worden in het GA gepresenteerd. Zo wordt er een echt inkijkje gegeven in het maakproces. Op 1 december zijn Fleur Jakobs en Perla van Kessel zelf aanwezig in het GA om te werken en toelichting te geven over hun aanpak.

Binnenlopen bij de andere labs:

Cor Unum

Cor Unum biedt tijdens de Light on Labs-dagen een podium aan drie generaties vormgevers. Allereerst de overzichtstentoonstelling van de ‘founding father’ van dit keramiek atelier, Zweitse Landsheer (1928 – 2010). Hij was het die 70 jaar geleden de basis legde voor dit centrum van hoogwaardig keramisch design. Zijn ontwerpen zijn van een tijdloze schoonheid en maken nog steeds deel uit van de actuele Cor Unum-collectie. Op vrijdag 1 december is Arian Brekveld in huis, gevestigd designer van onder meer de vaas Trails. Hij licht zijn werk graag toe. Daarnaast zet Cor Unum op 1 en 2 december jong talent in het licht: Ditte Teeuwen, Willem Zwiers en Laila Dupont gooiden alle 3 hoge ogen tijdens de jaarlijkse Ontwerpwedstrijd. Hun prijswinnende inzendingen werden door Cor Unum in productie werden genomen. Zij vertellen erover. Verder is er alle ruimte voor rondleidingen langs het proces van klei tot design en is er gelegenheid om deel te nemen aan een workshop.

GlasLab Den Bosch

Het GlasLab Den Bosch is een eigentijds glasatelier, dat professionele kunstenaars en designers uitdaagt om zich te bekwamen in ambachtelijke en innovatieve glasbewerkingstechnieken. De werkplaats biedt ruimte voor experimenten en uitvoeringsvraagstukken in vlakglas, welke onder begeleiding van ervaren glazeniers en een mentor kunnen worden uitgevoerd.

SPARK Lab

SPARK Lab is een moderne werkplaats voor innovatief vakmanschap voor de ontwerp- bouw- en technieksector. Er worden voor studenten twee workshops georganiseerd op vrijdag 1 december. Met de workshop biomimicry (van 11.00 – 13.00 uur) leren studenten vanuit een ander perspectief naar de natuur te kijken en zetten ze de eerste stappen om te leren van innovaties uit de natuur. De workshop ‘Nature Building Kit’ (van 13.30 – 15.30 uur) geeft handvatten om met biobased en duurzame materialen te bouwen aan een groenere wereld. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de workshops via https://sparkmakerszone.nl/trainingen/. Op zaterdag 2 december is SPARK Lab dicht.

Light on Labs in 2024

In 2024 zetten we de samenwerking onder de noemer Light on Labs voort. In het voorjaar starten er experimentele werkperiodes van kunstenaars die bij minimaal twee makersplekken aan de slag gaan met een multimediaal werk. De kruisbestuiving tussen de verschillende technieken belooft vernieuwende kunstvormen op te leveren. Het samenwerkingsproject wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente ‘s-Hertogenbosch, Provincie Brabant en het Cultuurfonds.