Ga naar de inhoud

Maak kennis met de geur van inkt en onze indrukwekkende drukpersen. We bieden verschillende mogelijkheden aan voor groepen, zowel voor privégezelschappen als bedrijven. Afhankelijk van jouw wensen maken we een programma op maat.

We hebben veel kennis en druktechnieken in huis, zo zijn er mogelijkheden voor drukken met fotografisch beeld, druktechnieken voor stof, met planten en/of recyclebaar materiaal. De workshops zijn ook heel geschikt om samen met jouw team een kunstwerk te drukken, waarbij je gebruik maakt van een thema of juist een bepaald materiaal in gedachte hebt.

Groepsuitje bij het GA

Wil je met collega’s, vrienden, familie iets leuks ondernemen? Of misschien organiseer je een vrijgezellenparty of een reünie? Het GA heet jullie graag welkom. Altijd al eens willen ervaren hoe Rembrandt een ets maakte op een metalen plaat en waarom daar zuur bij komt kijken?

Of ben je benieuwd hoe een zeefraam er uit ziet en hoe daarmee gedrukt wordt? Of misschien willen jullie graag zien en ervaren waarvoor de verschillende persen gebruikt worden, die in onze werkplaats staan en dagelijks door diverse kunstenaars en vormgevers ingezet worden voor hun werk. Neem dan je gezelschap mee naar het Grafisch Atelier!

Met inkt, drukpersen en rollers aan de slag binnen een inspirerende werkplaats en met zelf gedrukte prenten naar huis gaan: Tijdens onze workshops, ga je na en korte uitleg en demonstratie over de betreffende techniek, direct zelf aan de slag.

De maximale groepsgrootte per workshop ligt tussen de 10 à 15 personen. De duur van de workshoptijd bepaald, welke mogelijkheden binnen de techniek in de workshop aangeboden worden. Zo is een droge naald ets maken, minder tijdrovend dan een ets met zuur maken.

Workshops

Etsen of Droge naald

Met deze technieken kras je lijnen in een metalen of kartonnen plaatje, wrijft er inkt in en drukt dat af onder de pers. Let wel op, je tekening komt in spiegelbeeld onder de pers vandaan. Etsen is een fijne manier om je tekening af te drukken, eventueel in verschillende kleuren. Ook kun je na de eerste afdruk er op je etsplaatje nog iets bijtekenen en een nieuwe afdruk maken. Het verschil tussen ‘Etsen’ en ‘Droge naald’ zit hem in de behandeling van de plaat en het zuren. Bij het etsen teken je in een zachte waslaag op een zinken plaat en bijt het zuur je tekening uit de plaat. Bij droge naald, kras je zelf het materiaal uit de zinken of kartonnen plaat en is er geen zuurbad nodig.

Zeefdrukken met papier sjabloon

In deze workshop ga je aan de slag met de schaar om een vorm uit papier te knippen. Scheuren kan ook. Je zo verkregen papierenontwerp is het sjabloon dat je op een zeefraam legt. Als je dan inkt door de zeef drukt, beland de inkt alleen op de stukken die je opengeknipt hebt op het papier. Denk aan heldere kleuren en grote vormen. Je kunt het gemaakte sjabloon meerdere keren drukken op papier of textiel, of juist een werk maken door jouw sjabloon te combineren met die van je collega/vriend/teamgenoot. Maak zo je eigen patroon of kies juist voor een enkele afdruk in verschillende kleuren.

Zeefdrukken met fotografisch sjabloon

Neem je tekening of ontwerp mee (zwart-wit) en ga aan de slag met deze magische techniek. In deze workshop gebruiken we een zeefraam. Op de zeef wordt een lichtgevoelig laagje gezet, de film. Je zeef wordt dan belicht in de doka met de ontwerpen op doorzichtig papier eronder. Als je je tekening bij het belichten tegen de zeef houdt, wordt het lichtgevoelige laagje hard op de ‘lege plekken’ van je tekening, maar blijft zacht op de ‘zwarte plekken’ omdat hier bij het belichten geen licht bij komt. Op die plekken wordt het lichtgevoelige laagje niet hard en als je de zeef nu schoonmaakt, ontstaat op die plekken een opening in je zeef. Daar kun je de inkt doorheen duwen en op die manier je tekening/logo op papier, tasje of T-shirt drukken. Het is mogelijk met meer kleuren te drukken.

Nature print en/of materiaaldruk

In deze workshop gebruik je delen van planten zoals stengels en bladeren om af te drukken. Je kunt er ook voor kiezen andere platte materialen te gebruiken en af te drukken: gaas, papier, netjes, draden, veren allerlei platte dingetjes en vormen. Je inkt ze in en drukt ze op de pers af op papier. Je hoeft niet te kunnen tekenen, bij deze workshops gaat het meer om vormen en kleuren combineren en gedetailleerde afdrukken maken. Spelen en experimenteren zijn de hoofdrolspelers. We spreken over ‘Nature print’, als je alleen planten materiaal gebruikt om mee te drukken en ‘Materiaaldruk’ wanneer ook andere niet natuurlijke materialen gebruikt worden.

Rondleidingen en Demonstraties

Tijdens een rondleiding ontdek je de mogelijkheden die het GA biedt aan kunstenaars en liefhebbers die er werken, experimenteren en onderzoeken. We gidsen je langs onze drukpersen en vertellen je over het ontstaan van het GA en de technieken.

We kunnen ook een korte demonstratie geven van één van de technieken, zoals ets, droge naald, zeefdruk of litho.

Op locatie

Ben je op zoek naar een workshop voor een specifiek evenement of gebeurtenis? Hartstikke leuk! Met onze mobiele drukpers en zeeframen kunnen we ook op locatie de meeste workshopdromen laten uitkomen. Wij nemen dan de inkt, schorten en wat er verder nog meer nodig is mee. Zo stonden we al tasjes en kaarten te drukken op festivals, zoals tijdens het Mooie Kinderboekfestival en op festival Cement.

Workshop Grafisch Atelier Den Bosch tijdens het Mooie Kinderboekenfestival

Lunch en bezoek aan exposities

Wil je je bezoek uitbreiden met een lekkere lunch of koffie/thee met gebak? In de Willem Twee fabriek zit het Willem Twee café, een gezellige plek om te starten of juist te eindigen. In de expositieruimtes zijn regelmatig exposities te zien, zoals bijvoorbeeld de World Press Photo. Op de bovenste verdieping van het gebouw hebben kunstenaars hun atelier, hier kun je (op afspraak) ook een kijkje nemen.

Meer info of overleggen?

In overleg met jou maken we graag een programma op maat. Neem contact op met Sarah Linde als je iets speciaals in gedachte hebt. Dit kan via educatie@gadenbosch.nl of 073 – 613 42 77.