Ga naar de inhoud
Lotte van Lieshout Lithografie

Kunstenaars ontdekken grafische kunst in het GA

Tien kunstenaars kregen dit voorjaar de kans om grafische technieken te ontdekken. Dit project, een samenwerking tussen het GA en Het Noordbrabants Museum, ondersteunt kunstenaars in deze moeilijke tijd.

Iedere kunstenaar kreeg de opdracht om een grafisch werk op te leveren. Deze werken worden aan het publiek gepresenteerd in Het Noordbrabants Museum tussen 18 en 20 juni en daarna in de Willem Twee Fabriek. Ze zijn te koop in de online shop van het Grafisch Atelier.

Kunstenaars

Het Noordbrabants Museum en het GA maakten samen de selectie van tien talentvolle kunstenaars met Brabantse roots. Dit zijn: Nan Groot Antink, Femke Dekkers, Arjan Janssen, Jeroen de Leijer, Lotte van Lieshout, Saskia de Maree, Dineke van Oosten, Tijs Rooijakkers, Joran van Soest en Ema Vaneková. Een gevarieerd gezelschap, waarbij ook de ervaring met grafische technieken erg uiteenloopt. Sommigen werken al jaren met zeefdruk of hebben ervaring met etsen, maar er zitten ook kunstenaars bij die het drukwerk van hun werk normaal uitbesteden. Daarom kunnen de kunstenaars begeleiding vragen van een werkplaatsmeester in het GA.

Lotte van Lieshout werkte met litho: “Ik keek ernaar uit een nieuwe techniek te onderzoeken. Dit project laat me voelen dat wat ik maak essentieel is. Ik voel de noodzaak nieuw werk te maken en het daarna te verspreiden.”

Femke Dekkers begon met een foto uit het archief, toen met vlakken in zwart en grijs en uiteindelijk werd het sjabloondruk in kleur. “De gedrukte vormen zijn ontstaan door weken lang te experimenteren met de techniek. Het was fijn om weer eens in een werkplaats te werken en nieuwe mensen te ontmoeten. Inspirerend ook om het proces van anderen mee te krijgen.”

Beginnend kunstenaar Ema Vaneková was heel erg blij toen ze gevraagd werd voor dit project: “Ik wil ontdekken hoe mijn beelden en gedachten zich verhouden tot een andere wijze van maken.” Haar voorkeur ligt bij de hout- en linosnede: “De rijke geschiedenis van deze beeldtaal en de directe ambacht in het maken spreekt me erg aan.”

Nan Groot Antink: “Ik moest er even over nadenken toen ik gevraagd werd voor dit project, want ik heb eigenlijk nooit met grafische technieken gewerkt. Later bleek het gebrek aan ervaring juist de bedoeling, zodat er vanuit het experiment gewerkt kon worden. Een uitdaging. Ik besloot mee te doen.”

Jeroen de Leijer: “Voor dit project heb ik met zeefdruk gewerkt. Ik ben uitgeknipte vormen gaan belichten. De vormen druk ik afzonderlijk af zodat er een veelkleurige prent ontstaat. Door de kleuren transparant te houden wil ik kijken wat er gebeurt als ze over elkaar heen gedrukt worden.”

Saskia de Marée: “Bij grafiek spelen aandacht,oplettendheid en geduld een mooi samenspel. Ik vond het heerlijk om in het GA aan de slag te kunnen. Ik leerde de andere deelnemers en kunstenaars van de werkplaats goed kennen. Die verbinding en gedeelde focus gaven een enorme kracht aan het project.”

Tijs Rooijakkers maakt Steendruk in GA
Tijs Rooijakkers maakte een Steendruk in het GA. Foto: Michael Bögels

Tijs Rooijakkers: “Ik heb altijd al eens een litho willen maken maar nooit de tijd ervoor genomen. Het proces, voorbereiden van de steen, de ambacht ervan, de focus, alles vond ik prachtig.  Nog veel te leren dus zeker voor herhaling vatbaar.”

Arjan Janssen nadat hij zijn eerste stappen in het GA had gezet: “Het was een verademing om weer eens onder de mensen te zijn. Zoals iedereen mis ik het contact met het kunstenveld enorm. Fijn om weer fysiek aanwezig te zijn op een plek waar creativiteit de baas is.”

Dineke van Oosten: “In mijn werk speel ik met toeval. De uitdaging was dan ook om een oplage van 10 te maken. Na veel experimenteren ben ik met blinddruk doorgegaan. Ik heb reliefs  in tegengestelde richting over elkaar gedrukt in aluminium. De lichtval op het werk maakt het elke keer weer anders.”

Joran van Soest werkte aan de transformatie van digitale documentatie naar een analoog en fysiek product. Hij deed dit al vaker met zeefdruk en print. Hij heeft nu ook gewerkt met Etsen en Toyobo druk. “Grafische technieken zijn erg geschikt om mijn digitale beeldarchief en mijn werk samen te brengen. Met collage kan ik zo nieuwe beelden toevoegen in mijn narratieven.”

Te koop

De kunstenaars bepaalden zelf de techniek(en), maar de grootte is voor alle werken gelijk: 60 bij 40 cm. Het grafisch werk dat de kunstenaars maken wordt in een oplage van 10 gedrukt. Eén exemplaar gaat naar Het Noordbrabants Museum, de andere exemplaren zijn bestemd voor de verkoop. Een unieke kans om tegen een betaalbare prijs kunst uit het museum in huis te halen! De prijzen liggen tussen de €381,50 (zonder lijst) en €545 (met lijst). De gehele opbrengst gaat naar de kunstenaar.

Bekijk de prenten in de shop

Foto’s: Michael Bögels