Ga naar de inhoud

Vanaf 9 maart is in de grote kunstruimte van de Willem Twee onze tentoonstelling Plaatjes & Praatjes te zien. Elf beeldend kunstenaars worden uitgedaagd om te reageren op de centsprent, de prent die meer dan 250 jaar het goedkoopste geïllustreerde drukwerk in Nederland was. De elf hedendaagse varianten van de centsprent staan centraal in de tentoonstelling.

Periode: 9 maart t/m 28 april 2019
Opening: 9 maart van 15.30 – 18.00 uur
Locatie: Kunstruimte Willem Twee
Openingstijden: ma t/m vr van 09.00 – 17.30 uur, za/zo van 11.00 – 17.00 uur
Gratis toegankelijk

Prenten voor een cent

Centsprenten werden gedrukt op goedkoop papier, iets groter dan het huidige A3-formaat. Ze bestonden uit één of meer afbeeldingen die meestal waren voorzien van een korte begeleidende tekst. Als voorloper van het stripverhaal vertelden de ‘plaatjes en praatjes’ een humoristisch of educatief verhaal. De onderwerpen van de centsprenten liepen dan ook enorm uiteen: van aardrijkskunde, geschiedenis, mode, moraliteiten en biologie tot reisverhalen, sprookjes, romans en toneelstukken. De centsprenten werden vaak slordig ingekleurd en door de lage prijs was de centsprent erg populair en verspreidden de verhalen zich snel.

Verhalen

Ook het werk van de elf jonge kunstenaars kenmerkt zich door het verhalende karakter. Elke kunstenaar maakt een nieuw werk geïnspireerd op een centsprent naar keuze uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek. Van deze oorspronkelijke centsprenten worden reproducties getoond in de expositie.
Voorafgaand aan de expositie werken de kunstenaars bij ons in het Grafisch Atelier aan dit werk. Hier worden de kunstwerken op de nieuwe Risoprinter van het Grafisch Atelier gestencildrukt in A3 formaat. Van iedere creatie wordt een beperkte oplage gedrukt, die tijdens de tentoonstelling voor een kleine prijs te koop zijn.

Deelnemende kunstenaars aan ‘Plaatjes & Praatjes’ zijn: Aafke Bouman, Astrid Florentinus, Casper Verborg, Geran Knol, Hanna de Haan, José Quintanar, Marie Reintjes, Mélanie Corre, Mieke Robroeks, Rik Buter en Rogier Roeters. Aanvullend aan het nieuwe werk tonen de kunstenaars ieder een selectie van een aantal eerder gemaakte tekeningen en schilderijen.

Activiteiten

Rondom de expositie worden een aantal activiteiten georganiseerd waaronder:

– Woensdag 13 maart om 12.30 uur: gratis rondleiding thema ‘Centsprenten/grafiek’, inclusief een bezoek aan het Grafisch Atelier.

– ‘En weg was haar neus’, Lezerscafé met Robbert-Jan Henkes vertelt over zijn vertaling van Nursery Rhymes waarbij ook centsprenten te zien zullen zijn. Locatie: Boekhandel Adr. Heinen, 13 maart, 19:30u. Prijs €5

– Zondag 24 maart v.a. 11 uur: Cursus Kijken naar Kunst van Nu met ‘doorkijk-oefening’ in het Grafisch Atelier en de expositie ‘Plaatjes & Praatjes’. Kosten: €10 p/p.

– Zondag 31 maart om 15.00 uur: Lezing met kunstenaarsgesprekken. Centsprent-expert Aernout G.J.M. Borms vertelt over het ontstaan en de ondergang van de centsprent. En een aantal deelnemende kunstenaars vertellen in 10-minuten gesprekjes over hun werk en werkwijze. Gratis toegang.

– Zondag 28 april, Risoprint Workshop 11.00 – 17.00 uur. Je maakt in een middag kennis met deze druktechniek en de nieuwe Riso machine in het Grafisch Atelier Den Bosch. Kosten: €85,00 (inclusief btw en materiaal).