Ga naar de inhoud

Zeven kunstenaars lieten zich inspireren door ontmoetingen met mensen die moeten omgaan met verlies. Zoals ex-gedetineerden die worden begeleid door stichting Exodus Nederland. De aangrijpende resultaten van deze verkenningen zijn te zien in de reizende expositie Op Glad IJs. Vanaf half juni keert de expo terug op de plek waar het onderzoek van de kunstenaars startte.

 

Stichting Exodus Nederland is een landelijk zorgorganisatie met zo’n 300 professionals en 1500 vrijwilligers, die opvang en begeleiding bieden aan (ex-)gedetineerden en hun familieleden. “Voor onze deelnemers is het ontzettend moeilijk om geaccepteerd te worden in de maatschappij. Daarom is het zo fijn om mee te werken aan dit soort projecten. Zo kunnen we laten zien dat het ook gewoon mensen zijn, zoals jij en ik”, licht Monique Gerrits van Stichting Exodus Nederland toe over hun betrokkenheid bij Op Glad IJs.

Verbinding
De beeldend kunstenaars Choi Wong, Hanna de HaanMarieke PetersMarijn KuijperMignon NustelingPeim van der Sloot en Sioejeng Tsao zijn zorgvuldige fileerders van tijd, ruimte en situaties, met een scherp oog voor detail. Een krachtig handschrift kenmerkt hun werk.
Monique Gerrits: “Het is mooi om te zien hoe Op Glad IJs twee verschillende werelden bij elkaar brengt. Aan het begin van het project gingen de betrokken kunstenaars en onze deelnemers met elkaar in gesprek en straks zien die de resultaten met eigen ogen terug, dat is heel speciaal.”

Foto’s boven: Een vogel in een kooi op de kamer van een ex-gedetineerde. Na haar bezoek aan Stichting Exodus Nederland, liet dit beeld Choi Wong niet los. In haar werk ‘Prospect of a Bird’ voor Op Glad IJs combineert de kunstenaar gevonden beelden in een grote ’toyobo’ ets.

Troostkunst
Het Grafisch Atelier Den Bosch wil met Op Glad IJs de maatschappelijke relevantie van kunst tonen als troost- en hoopgevend. De reizende tentoonstelling trekt langs locaties met publiek dat normaal niet in aanraking komt met kunst. De expositie was eerder te zien bij Bond Precaire Woonvormen, de LocHal in Tilburg en het Vicki Brownhuis.


Te zien

Loop binnen op:

  • Za 18 en zo 19 juni 14-17 uur
  • Wo 22 juni 10-18 uur
  • Za 25 en zo 26 juni 14-17 uur
  • Di 28 juni 10-18 uur
  • Za 2 en zo 3 juli 14-17 uur

Opening
Vrijdag 17 juni 15-17 uur met een hapje en een drankje. Je bent van harte welkom om hierbij te zijn, meld je wel even aan via M.Gerrits@exodus.nl 

Op glad ijs wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan FondsPrins Bernhard Cultuurfonds en Gemeente ‘s-Hertogenbosch en 90 particuliere supporters via onze crowdfunding Voor de Kunst.