Ga naar de inhoud

Voor Light on Labs verkende Ai Hashimoto samen met drie andere makers de grenzen tussen keramiek, glas, print en biobased. De resultaten van Ai’s experimenten zijn op dit moment te zien in het Grafisch Atelier.

  • Presentatie Light on Labs van Ai Hashimoto
  • Nog te zien t/m 30 april
  • Van ma t/m vrij tussen 9 en 17 uur
  • Grafisch Atelier Den Bosch
  • Gratis toegang

Vanuit het GA vond Ai de kruisbestuiving met het werken met digitale technieken in SPARK Lab. In het GA verbeelde ze haar verhalen met grafische technieken op een eindeloze boekrol. Een medium dat in de oudheid gebruikt werd voor heilige teksten. Bij SPARK Lab maakte ze van restmaterialen een opbergcontainer, waardoor de boekrol makkelijker te gebruiken is.

De kat in de hoofdrol

Ai’s werk gaat vaak uit van een verhaal, dat ze zelf schrijft. Voor dit project drukte ze het verhaal bijna als een soort stripverhaal met de risoprinter en maakte ze er een boekje van. Daarnaast zijn er enkele beelden uit dit boekje met linosnedes gedrukt op een 6-meter lange boekrol. Het omhulsel van de boekrol werd gemaakt op de 3D-printer bij SPARK Lab. Ai heeft zich hierbij laten inspireren door haar thuisland Japan, waar kunst vaker op een rol papier wordt tentoongesteld. Een kat speelt een belangrijke rol in het verhaal ‘Metamorphosis’. Maar wat het verhaal precies vertelt, laat de kunstenaar graag aan de verbeelding van de kijker over.

Kunstenaar die verhalen vertelt

Ai Hashimoto is een Japanse kunstenaar die woont en werkt in Den Haag. Het vertrekpunt van haar werk is altijd een verhaal, dat ze zelf maakt. Rituelen spelen daarbij een belangrijke rol. De kunstenaar studeerde niet alleen aan de Kunstacademie in Den Haag, ze is ook opgeleid als antropoloog aan de universiteit van Leuven in België. Haar antropologische kennis en interesse verwerkt ze in haar kunst.

Ai maakt multimediaal werk, waarmee ze een veelzijdig oeuvre heeft gecreëerd. Haar schilderkunst, papierkunst, beeldhouwkunst, installaties en performances verrassen met hun vorm en rituelen die ze heeft ingericht. Zowel de vernietiging als de veerkracht van de natuur vormen belangrijke thema’s in haar werk de afgelopen jaren. Met haar kunst toont ze ons een positieve, vreedzame en serene wereld.