Ga naar de inhoud

Op dit moment is er een kleine expositie in het GA te zien van het kleurrijke werk van Maia Matches. De activistische kunstenaar maakt tekeningen en strips over taboe onderwerpen die naadloos aansluiten bij de tijdgeest van 2023. Dit jaar maakte ze ook de jaarprent voor het GA.

Te zien

  • 1 t/m 30 sept 2023
  • Grafisch Atelier Den Bosch
  • Ma t/m vrij van 9.00 – 17.00 uur
  • Gratis toegang

Het werk van Matches is eigentijds en rauw, met oog voor detail en soms controversieel. Als striptekenaar haalt ze veel maatschappelijke thema’s aan met in het bijzonder feminisme. Zo is haar alter ego “Bitch” een duivelse demi-vrouw met maar één doel: de val van het patriarchaat. Ook in de GA jaarprent speelt dit karakter een prominente rol.

Over Maia Matches

Maia Matches (1980, Toronto) groeide op in Canada en kwam op haar 19e naar Nederland om haar droom na te leven: kunstenaar worden. Ze volgde de kunstacademie in Den Bosch, waar ze met haar neus midden in de krakersscène viel. Het opende haar maatschappelijke ogen nog verder. Sindsdien hebben haar tekeningen een boodschap, met het doel een discussie op gang te brengen. Het werk van Matches blijft niet ongezien. Ze is uitgegroeid tot een gerespecteerd striptekenaar en schopte het in 2019 tot Stadstekenaar van Amsterdam.

Jaarprent Maia Matches wordt gezeefdrukt in het Grafisch Atelier

Jaarprent: ‘A Bigot’s Boudoir’

In de hypermoderne interpretatie van Jheronimus Bosch ‘De dood van een vrek’, staat niet de dood maar Bitch voor de deur. Ze zal de andere figuren, zoals de ultra-rechtse transfoob Matt Walsh die in bed ligt met de oerconservatieve Tucker Carlson, wel eens een lesje komen leren. Het verhalende werk getiteld ‘A Bigot’s Boudoir’ (vrij vertaald: de slaapkamer van de schijnheilige) leest als een spotprent. Matches wil hiermee de kwetsbare positie van transgenders aan de kaak stellen.

“Mijn tekeningen zijn een uitlaatklep om mijn frustraties te uiten over ongelijkheden in de maatschappij tegen minderheden.”

De jaarprent 2023, een zeefdruk op basis van een analoge tekening op ware grootte, is in een oplage van 85 stuks gedrukt en voor 125 euro te koop via www.gadenbosch.nl/shop.