Ga naar de inhoud

Voor het kunstproject ‘Op glad ijs’ vroeg het Grafisch Atelier Den Bosch zeven beeldend kunstenaars het thema verlies te verkennen. Twee kunstenaars kwamen via de Bond Precaire Woonvormen (BPW) in contact met mensen die te maken hebben met woningnood. Op zaterdag 19 februari wordt hun werk getoond tijdens de open dag van de stichting.

Te zien

Tijdens de eendaagse expo laten de kunstenaars Hanna de Haan en Peim van der Sloot de resultaten van hun verkenningen zien. 

– Locatie: Bond Precaire Woonvormen
– Datum: 19 februari 2022
– Tijd: 14.00 -17.00 uur
– Adres: Ridderspoorstraat 2, Den Bosch

Afbeelding boven: drieluik van Hanna de Haan

Briefwisseling

Wat doet dat met je als je geen woning hebt? Hanna de Haan (links op de foto boven) wilde dit onderzoeken. Ze besluit brieven te sturen naar mensen in woningnood. De antwoorden volgen, zelfs een brief van kinderen van een dakloze man. In de brieven leest ze hoe fundamenteel dat is: een plek waar je altijd kan terugkeren. Het inspireert Hanna de Haan om een serie te maken van drie houten panelen, waarop ze personen zeefdrukt die hun hele huisraad met zich meedragen. Zinnen uit de brieven laat ze terugkomen in het drieluik.

Activisme

Peim van der Sloot (foto linksboven) wordt bij de BPW getroffen door het activisme, waar hij zich zelf ook tot aangetrokken voelt. Hij maakt een ontwerp voor een T-shirt gebaseerd op het logo van de bond. Het logo, een huisje met een vuist, staat voor de claim die de stichting maakt op het woonrecht. Van het ontwerp worden ook een aantal andere materialen gemaakt, die de organisatie kan inzetten bij woonprotesten. De T-shirts en Hoodies met het ontwerp van Peim worden ook verkocht in de webshop van de BPW.

Over de bond

De Bond Precaire Woonvormen is een vereniging die strijd voor het recht op wonen en de stad. Dit doen ze door op te komen voor de woonrechten van mensen die tijdelijk, onzeker of te duur wonen. Huurders hebben steeds vaker te maken met een of meer van deze vormen van woononzekerheid. Door de groei van deze precaire woonvormen, komt de reguliere verhuur, met volledige huurrechten en een goede (sociale) woningvoorraad, steeds verder onder druk te staan. 

Behalve Hanna de Haan en Peim van der Sloot doen ook Choi Wong, Marieke PetersMarijn KuijperMignon Nusteling en Sioejeng Tsao mee aan ‘Op glad ijs’. Het kunstproject wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente ‘s-Hertogenbosch en 90 particuliere supporters via onze crowdfunding via Voor de Kunst.

Foto’s: Michael Bögels