Ga naar de inhoud

De hele maand september wordt in (een deel van) de Spiegelzaal in de Willem Twee Fabriek het werk van Addy Graafmans geëxposeerd. De werken hebben allemaal een ding gemeen: er is een hoofdrol weggelegd voor de broodclip. Bezoek de expo en ervaar hoe alledaagse voorwerpen kunnen leiden tot een scala aan ideeën en spetterende werken.

  • Periode: 1 september 2020 t/m 4 oktober 2020
  • Opening: 30 november 0001

Wie het kleine niet eert

Het is niet zo verwonderlijk dat juist dit kleine voorwerp Addy zo boeit. Ze zegt daar over: “Als ik onderweg ben, raap ik vaak kleine voorwerpen op. Dat is tevens mijn inspiratiebron. Een draadje, clips, doosje, blaadje, takje, kortom gebruikte dingetjes.” De broodzakafsluiting inspireerde Addy tot werk in allerlei vormen, verschillende technieken en verschillende uitwerkingen. “Ik heb gekozen voor werken die zijn ontstaan vanuit de broodzaksluiter. Een beetje vanaf het begin, 12 jaar geleden, tot nu. In deze onwezenlijke tijd, heb ik veel kunnen doen met de clip. Zoals de laatste werken, die groter en strakker zijn. Zonder de voorkennis waar het vandaan komt, kun je er een muziekinstrument in zien, een figuur of een golf. Het is verrassend dat er met zo weinig, zoveel gebeurt. Ik kan er nog wel even mee verder.”

Vriendenprent

De expositie valt samen met de vriendenprent die Addy Graafmans deze zomer in het Grafisch Atelier maakte. De sterke prent (zie hieronder de twee uitvoeringen) is het cadeautje dat alle bestaande en nieuwe vrienden van het GA dit jaar ontvangen.

Grafisch kunstenaar

Grafiek is een werkvorm die Addy als kunstenaar blijft trekken. Ze is vaak te vinden achter een van de persen in het GA. “Ik vind het heel fijn om lekker te knoeien met inkt, vuile handen hebben is oké. De weg naar het werk toe is het leukste, daarna is de spanning weg, het is gedaan klaar. Ik maak gebruik van diverse technieken: Etsen, polymeer, hout, lino, monoprint, materiaaldruk, zeefdruk en met kunststof drukken. Ik houd van kleur en van veel, tegelijkertijd ook van weinig. Hergebruik van diverse materialen, een papieren zak, plastic voor vormen die wat langer mee kunnen. Om op of mee te drukken.” In de expositie zien we haar kleurrijke werk met de broodclip in de hoofdrol, uitgevoerd in veel van de hier boven genoemde technieken.