Ga naar de inhoud

De tweede maker Open Call: Fleur Jakobs

De tweede maker van de Open Call is fotograaf Fleur Jakobs. Deze week ging ze aan de slag om fotografie om te zetten naar grafiek.

Vijf dagen experimenteren in het GA, een werkbudget en deskundige begeleiding. Dat was het aanbod van onze Open Call die we begin dit jaar uitstuurden. Met plek voor vijf makers, die tussen de twee en zeven jaar geleden afstudeerden aan een academie. De tweede maker is fotograaf Fleur Jakobs, die met haar fascinatie voor de natuur en fotografie erg onder de indruk was van de toyobotechniek.

De relatie tussen mens en natuur

Fleur Jakobs studeerde in 2019 af aan St. Joost in Breda. Ze volgde de opleiding fotografie en spendeerde veel tijd in de doka en gebruikte al verschillende grafische technieken. Toen was er dus al een voorkeur om analoog te werken. In haar werk onderzoekt ze de relatie tussen mens en natuur, hoe de wereld om ons heen verandert door het toedoen van de mens.

“Vanuit een zachte, poëtische maar bezorgde blik leg ik de schoonheid van de wereld vast die door onszelf wordt bedreigd. Momenteel ben ik bezig met een project over Weltschmerz: het verdriet om de onvolmaakte wereld. Dit verdriet heeft in onze tijd nog een andere betekenis gekregen dan in de tijd van de romantiek: de tijd waarin deze term ontstond en er vanuit dit gevoel veel werd geschilderd en geschreven. 

Van zeefdruk naar toyobo

Tijdens de werkweek experimenteerde Fleur vooral met technieken die een verlenging zijn van fotografie. Naast haar tijd in de doka schonk ze tijdens de academie ook aandacht aan cyanotype en risoprinten. Deze laatste techniek wilde ze ook toepassen tijdens de week in het GA, maar uiteindelijk besloot ze voor cyanotype, zeefdruk en toyobo te gaan. Die laatste was haar favoriet. “Het is een techniek die van zichzelf al snel heel mooi en bijzonder beeld oplevert. Maar door er zo lang, intensief en fysiek mee bezig te zijn kijk je ook weer heel anders naar een individueel beeld.”

Ze ervaarde de week als erg prettig en vond het vooral fijn om zich goed te kunnen focussen op het maken van fysiek werk. Door het toepassen van verschillende technieken op foto’s die ze al heel lang kent is ze er weer heel anders naar kijken. Een week vol nieuwe blikken en inzichten dus!

Fleur haar werk vind je op haar Instagram pagina. Zie voor meer info over de kunstenaar www.fleurjakobs.nl, hier vind je ook een begin aan het project “Weltschmerz”.

Andere makers die meedoen aan de Open Call zijn: Daisy van Beers, Perla van Kessel, Rob Heesbeen en Marloes Vreeswijk.