Ga naar de inhoud

De laatste werkweek Open Call 2023 – Perla van Kessel

De vijfde en daarmee laatste werkweek is alweer aangebroken! Perla van Kessel kwam in onze werkplaats langs om een week lang te experimenteren.

Eerder dit jaar plaatsten we een oproep voor kunstenaars die recent waren afgestudeerd: kom bij ons vijf dagen experimenteren en leren. We hadden plek voor vijf kunstenaars en de laatste is zojuist geweest. Maar wees niet getreurd, ondertussen staat er alweer een nieuwe oproep online voor 2024.

Verschillende disciplines & verscheidende technieken

In deze laatste werkweek was het de beurt aan Perla van Kessel. Als freelance fotograaf en grafisch ontwerper met een achtergrond in textiel en mode was ze erg nieuwsgierig naar de faciliteiten van het GA. Zij combineert namelijk graag verschillende disciplines en onderzoekt hoe ze elkaar beïnvloeden. In onze werkplaats hebben we natuurlijk heel veel mooie faciliteiten die al deze disciplines ondersteunen. Dat zie je dan ook terug in de technieken die ze heeft uitgeprobeerd: riso printen, toyobo, etsen, zeefdruk en cyanotype. Een diverse week vol verscheidende technieken!

Eigen werk serieuzer nemen

Over deze verschillende technieken vertelt Perla: “Eigenlijk zie je dan dezelfde principes vaak terugkomen in een andere vorm: negatieven, belichten, inkten, afspoelen enzovoorts. Zeefdrukken is heel veelzijdig en vooral op het gebied van textiel is hier veel te verkennen. Ik wil uiteindelijk nog eens een volledig dessin op stof drukken. 

Maar ook toyobo en het maken van een ets hebben me doen inzien hoe het je beeld extra karakter kan geven door imperfecties en door je handen die de hoeveelheid inkt bepalen. Soms heb ik een mooie snapshot met mijn telefoon gemaakt en is het beeld heel tof maar de kwaliteit middelmatig. Met toyobo kun je er dan ook echt een rijke print van maken. Ik ging dus eigenlijk mijn eigen werk serieuzer nemen op deze manier!

Op het gebied van fotografie zou ik nog wel wat verder willen oefenen en ook kijken of ik met verschillende lagen meer kleur in mijn prints kan brengen.”

Heel veel gedaan maar nog zoveel meer te ontdekken is eigenlijk de conclusie. We zien je graag terug in onze werkplaats Perla!

Haar werk vind je op haar Instagram pagina.

Dat was de Open Call 2023! Andere makers die mee hebben gedaan aan de Open Call zijn: Rob Heesbeen, Daisy van Beers, Marloes Vreeswijk en Fleur Jakobs.