Ga naar de inhoud

Lithografie, ofwel Steendruk, is een prachtige authentieke grafische vlakdruk techniek en uitermate geschikt voor tekenaars. Bij deze techniek is de drager van je tekening een steen. Zachte en harde tekenlijnen laten zich gedetailleerd overzetten van de steen op het papier.

In deze snelcursus lithografie doorloop je het hele proces van lithograferen; het voorbereiden van de lithosteen, tekenen op de steen, het behandelen van de tekening op de steen en het afdrukken van je tekening. Dit alles in één dag, onder begeleiding van Lithografie expert Helma Veugen.

De lithosteen is van een bepaald soort kalksteen en is vet opneembaar. Je gebruikt dan ook een vet tekenmateriaal op de steen.

Je leert eerst hoe je de steen kunt voorbereiden voordat je daadwerkelijk gaat tekenen op de steen. Wanneer je tekening af is en de steen inclusief tekening nog een behandelproces heeft doorlopen, wordt de tekeninkt vervangen door drukinkt. Daarna wordt er met de speciale lithopers afgedrukt op hoogwaardig drukpapier.

Deze korte introductiecursus is voor maximaal 2 personen. Je tekent allebei één tekening van maximaal 17 x 23 cm samen op één steen. Op deze wijze kan Helma Veugen het hele proces aan je overbrengen. Aan het eind van de dag ga je met enkele zelf gedrukte litho`s naar huis.

Het Grafisch Atelier Den Bosch behoudt zich het recht voor om bij onvoldoende aanmeldingen de workshop niet door te laten gaan. De reeds aangemelde cursisten krijgen een nieuwe datum aangeboden of het cursusbedrag terug.