Ga naar de inhoud
Chikako Watanabe maakt Steendruk in GA

Aircraft in Minitopia

Kunst, muziek en bijzondere woonvormen: de ingrediënten van een sfeervolle finissage van Aircraft in Minitopia. De van oorsprong Japanse kunstenaar Chikako Watanabe presenteert tot het eind van de maand haar gelaagde kaart van ‘s-Hertogenbosch op het terrein van de voormalige Bossche milieustraat.

Op uitnodiging van het Grafisch Atelier Den Bosch deed Chikako Watanabe mee aan het allereerste Aircraft project. Haar opdracht: verbeeld de relatie tussen ‘s-Hertogenbosch en haar bewoners. Dit resulteerde in een gelaagde kaart van de stad, waarin veranderingen door de jaren heen zichtbaar worden. Chikako koos ervoor om het werk te laten zien op de plek die de kunstenaar zichtbaar inspireerde: Minitopia.

Feestelijk slot

De finissage van Aircraft op woensdag 25 augustus wordt gecombineerd met een rondleiding door Minitopia. Tijdens de rondleiding leer je meer over de duurzame woonvormen en zijn er een aantal verassende muzikale intermezzo’s. Aansluitend is er een artist talk van Chikako Watanabe over haar werk en geeft fluitist Ayumi Matsuda een akoestisch mini-concert, waarbij ze bezoekers met haar muziek terugvoert naar vroegere tijden in ‘s-Hertogenbosch.

Details

– start 10.00 uur bij de weegbrug
– duur rondleiding: 1,5 uur
– vervolgens artist talk & miniconcert tot ongeveer 11.30 uur
– tickets zijn €7,80 p/p incl. een gratis kopje koffie of thee bij ontvangst
– te koop via https://www.minitopia.eu/rondleidingen/

Over Chikako Watanabe

Chikako Watanabe raakte tijdens haar master aan de Kyoto City University of Arts gefascineerd door de Nederlandse cultuur. In 1995 kwam ze naar Nederland waar ze het Sandberg Instituut en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten afrondde en sindsdien woont en werkt ze in Amsterdam. Vanuit haar woonplaats reist Chikako de hele wereld rond voor projecten, waarbij ze op geheel eigen wijze onderzoek doet naar lokale culturen en tradities van gemeenschappen. Op basis van haar bevindingen maakt ze mixed-media-installaties, waarbij ze vaak performances en workshops organiseert.
Bekijk ook de video, waarin Chikako Watanabe over het Aircraft project vertelt:

Over Ayumi Matsuda

Ayumi Matsuda schrijft arrangementen en composities en maakt afbeeldingen. Ze studeerde blokfluit aan de Toho-Gakuen School of Music in Japan bij Hirohiko Nakamura, Ken Iimuro en Kazuo Hanaoka. Ze vervolgde haar studie in Nederland aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht bij Heiko ter Schegget en Leo Meilink (Master in Music). Ze werkte samen met diverse musici en een groot aantal componisten, waaronder Pablo Escande en Koji Asano. Daarnaast is ze werkzaam als muziekdocent. Zie meer op www.ayumimatsuda.com  

De Bossche Zomer

De finissage van Aircraft maakt deel uit van de Bossche Zomer die van 1 juli t/m 5 september 2021 plaatsvindt in gemeente ’s-Hertogenbosch. De Bossche Zomer geeft letterlijk en figuurlijk ruimte. Ruimte aan Bossche ondernemers om deze zomer, waarin ook nog steeds alles anders is, de ontmoeting te faciliteren. Ruimte voor de Bosschenaren die elkaar na maanden thuis zitten eindelijk weer veilig kunnen ontmoeten en weer met elkaar verhalen te delen. Op verrassende locaties, in de sfeergebieden, verspreid over de hele gemeente. Waarbij we beproefde succesvolle initiatieven niet uit het oog verliezen, maar zeker ook sturen op nieuwe creatieve ideeën die verrassen. Van culturele en sportieve activiteiten, historische bezienswaardigheden, Bourgondische cafés, restaurants en terrassen, verrassende winkels tot adembenemende natuur. Welkom @De Bossche Zomer!

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Proeftuin Internationalisering van BrabantStad.