Tekenen in spiegelbeeld- etsen

Duur: minimaal 45 minuten tot 3 uur
Aantal leerlingen: 15
Begeleiding door:een docent van het GA en een begeleider van school

Net als Rembrandt kras je lijnen in een metalen of kartonnen plaatje, wrijft er inkt in en drukt dat af onder de pers. Ooit is deze techniek uitgevonden als manier om je tekening te kunnen reproduceren, maar in onze tijd geeft het juist een bijzonder en uniek resultaat. Let wel op, je tekening komt in spiegelbeeld onder de pers vandaan! We drukken af met een echte drukpers. Etsen is een fijne manier om je tekening af te drukken, eventueel in verschillende kleuren. Ook kun je na de eerste afdruk er op je etsplaatje nog iets bijtekenen en een nieuwe afdruk maken.

Wil je een donker vlak, dan maak  je dit door heel veel lijntjes in je plaatje te krassen, dat heet arceren. Hoe meer lijntjes, hoe donkerder het vlak.

Het is afhankelijk van de duur van de workshop of je kiest voor etsen in metaal ( met zuur of juist zonder) of in karton, en of je meerdere afdrukken kan maken. Speciaal aan de ets is dat  het papier van tevoren geweekt wordt in water en dat je in de afdruk de groef ziet waar je metalen/kartonnen plaatje heeft gezeten. Die groef heet 'moet'.

Wie wil, kan de afdrukken die  gemaakt zijn thuis ingekleuren met waterverf, of jullie kunnen ervoor kiezen alle plaatjes van de leerlingen tegelijkertijd op 1 groot vel af te drukken, zodat je samen 1 grote afdruk hebt, in plaats van allemaal één.

Kernwoorden: lijnen, inkt, arceren, vieze handen, krassen, Rembrandt, drukpers, spiegelbeeld, papier, ambacht.