Educatie voor Scholen

Het Grafisch Atelier verzorgt workshops voor schoolklassen van BSO- tot en met  Hbo-niveau. Leerlingen komen in een bijzondere omgeving, met de geur van inkt in de neus en maken zo actief met kennis met diverse druktechnieken. Een ervaring rijker en vieze handen gegarandeerd!  Ze werken tussen de drukpersen  en hun creatieve geest wordt uitgedaagd.

Omdat we grafiek een reproductietechniek is kunnen ze meerdere afdrukken maken en tussentijds experimenteren. De workshops kunnen aansluiten bij vakken zoals tekenen, kunst, cultuur en design, maar zijn ook bij uitstek geschikt voor vakoverstijgende projecten. 

 

 

Aansluiting bij het schoolprogramma

Denk bijvoorbeeld aan een schoolproject waarbij leerlingen een logo moeten bedenken, dat ze in het Grafisch Atelier  met een  voorbereidde zeef op T-shirts drukken. Vervolgens kunnen ze hun ontwerpen bij het vak Engels presenteren en bij Nederlands schrijven ze een promotietekst.

Ook interessant: een workshop natureprint. Daarmee druk je planten af, zoals dat vroeger in de botanica werd gedaan. Een link met biologie is gauw gemaakt, maar het is bijvoorbeeld ook al eens gecombineerd met bloembinden.  Omdat druktechnieken zo veelzijdig zijn er veel combinaties mogelijk.

Een eeuwenoude techniek  zoals het etsen werkt met metaalplaatjes en zuur om een afdruk te maken van een lijntekening. Een koppeling tussen scheikunde en kunst is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar kunstenaars als Rembrandt maakten er veel gebruik van.  Een extra uitdaging omdat alles wat onder de pers afgedrukt wordt, het resultaat in spiegelbeeld heeft.

Maar ook boeken werden vroeger met de hand gedrukt, iets wat je kan proberen onder de drukpers  met onze houten drukletters. En het is ook mogelijk om bijvoorbeeld houtsnedes of fotografische afdrukken te maken. 

Wij denken graag met je mee! Elke groep is anders en samen met jou stellen we een programma samen wat voor het niveau en leeftijd passend is.

Onbegrensde mogelijkheden

We krijgen vaak de vraag wat er allemaal mogelijk is. Het antwoord: heel veel! Veel grafiek/drukkunst druk je af op papier. Maar wil je iets anders, dan kun je er ook voor kiezen om te drukken op textiel, zoals linnen tasjes, T-shirts, kussenslopen, etc. Of misschien wil je liever drukken op (rest-) hout zoals MDF of triplex. Of met recyclebare materialen. Het kan allemaal. Heb je iets speciaals in gedachten, neem dan contact op.

Voorbeelden  van workshops

- Tekenen in spiegelbeeld - etsen

- Simpel sjabloon drukken

- De magie van zeefdruk

- Plat onder de pers - natureprint/materiaaldruk

- De guts erin - lino en houtsnede

 

Op locatie

Komt het jou beter uit als de workshop op locatie is? Geen probleem! Met onze mobiele drukpers en zeeframen kunnen we ook op locatie de meeste workshopdromen laten uitkomen. Wij nemen dan de inkt, schorten en wat er verder nog meer nodig is mee.

Cultuurkaart

Wij accepteren als betaling ook de cultuurkaart (CJP).

Meer informatie

of wil je graag een prijsopgave? Neem contact op met Marie-Louise Wasiela via educatie@gadenbosch.nl  

We denken graag met je mee.

 

Animatie: Moniek Dams