Nieuwsoverzicht

13 april 2023

DRUKSavond

Muziek, bier, inkt en papier

DRUKS is terug! Op donderdagavond 13 april is er een nieuwe editie van de vaste DRUKSavond. DRUKS is voortaan elke tweede donderdag van de maand. Kom je experimenteren?

Lees meer
1 maart 2023

OPEN CALL - WERKBEURS PRINTED MATTER/GRAFIEK

Klinkt zeefdruk, houtdruk, ets, riso of steendruk je als muziek in de oren?

Ben je niet langer dan 7 jaar en niet minder dan 2 jaar afgestudeerd aan een academie en woon of werk je in Noord-Brabant?

Dan is deze open call voor jou!

Lees meer
24 februari 2023

Meester-Gezel project kan van start

Dankzij een financiële bijdrage van het Fonds voor Cultuurparticipatie kan het GA het komend jaar het Meester-Gezel project uitvoeren. Hiermee willen we ervoor zorgen dat waardevolle kennis over grafische technieken wordt overgedragen en bewaard. 

Lees meer
20 februari 2023

Gesloten met carnaval

20 & 21 Februari zijn wij gesloten

Het is bijna zover... carnaval! Ook wij zijn een paar dagen gesloten, namelijk maandag 20 & dinsdag 21 Februari.

Lees meer
2 februari 2023

Even voorstellen: Ryan

Onze nieuwe stagiaire

De komende maanden gaat Ryan (19 jaar) zich in het GA verdiepen in allerlei druktechnieken. 

Hieronder stellen we hem aan je voor. 

Lees meer
26 november 2022

VACATURE: Contentmaker (junior)

Op dit moment zijn we op zoek naar een ZZP-er (m/v/x) die enthousiast is om de activiteiten van het GA online in beeld en tekst te vangen.

Lees meer
28 oktober 2022

Ervaar de Magie van het Maken

Op 28 oktober gooien vier bijzondere makersplekken in Den Bosch hun deuren wagenwijd open voor iedereen met een neus voor design, ambacht en kunst.

Lees meer
19 oktober 2022

VACATURE: Aanjager drukwerk in opdracht

Op dit moment zijn we op zoek naar een ZZP-er die enthousiast is om bij het GA de dienst drukwerk in opdracht verder op de rit te zetten.

Lees meer
19 oktober 2022

VACATURE: Projectleider verbinding/shop

Wij zijn op dit moment op zoek naar een ZZP-er die enthousiast wordt om bij het GA zowel de webshop als de twee jaarlijkse grafiekbeurzen goed op poten te gaan zetten.

Lees meer
19 oktober 2022

VACATURE: Bestuurslid Grafisch Atelier

Ter versterking van het bestuur zoeken wij ​​​​​een bestuurslid die kunst en het Grafisch Atelier een warm hart toedraagt en samen met medebestuursleden en het team wil werken aan een solide toekomst voor deze bijzondere werkplaats.

Lees meer
14 oktober 2022

Kennismaken met grafische technieken

Samen met Huis73 organiseren we een reeks cursussen voor mensen die op een laagdrempelige manier willen kennismaken met grafische technieken. De komende tijd staat er een cursus Logo & T-shirts en een cursus Nature Printing in de planning.

Lees meer
5 oktober 2022

Cultuurfonds Noord-Brabant investeert in Printed Matter van het GA

63 bijzondere Brabantse cultuurprojecten steunt het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant in het derde kwartaal van 2022. Het programma ‘Printed Matter’ in het kader van ons 40-jarig bestaan is een van de initiatieven waar een financiële bijdrage naar toe gaat.

Lees meer
1 oktober 2022

GA shoppen

Pop-up prentenwinkel in de Melkfabriek

Zoek jij nog iets moois voor aan de muur? Zet dan 1 en 2 oktober alvast in de agenda! In dat weekend zijn de prenten uit de GA collectie te zien én te koop in Kunstruimte de Melkfabriek. In het weekend van 8 en 9 oktober is de expositie op afspraak te bezoeken.

Lees meer
18 september 2022

Expositie Karin Schreppers

In balans

Tot en met 10 oktober is er een kleine expositie van Karin Schreppers in het GA. De aanleiding is het pas verschenen boek 'In Balans' van de kunstenaar, die vanaf 1978 actief is. Het boek geeft een volledig overzicht van haar werk. Een aantal van deze grafische werken en schilderijen zijn nu te zien.

Lees meer
10 september 2022

Open Monumentendag in het Grafisch Atelier

Tijdens de Open Monumentendagen op 10 en 11 september 2022 openen meer dan 70 monumenten in de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel en Vught gratis hun deuren. Op zaterdag 10 september zet ook het Grafisch Atelier Den Bosch de deuren open.  

Lees meer
9 september 2022

Jolijn Ceelen maakt het nieuwe vriendengeschenk

Ieder jaar krijgen nieuwe en bestaande vrienden van het GA een speciaal voor hen gemaakt geschenk. Dit jaar maakt grafisch ontwerper Jolijn Ceelen een vrolijke kaartenset gedrukt op de riso.

Lees meer
7 september 2022

VACATURE: Penningmeester bestuur Grafisch Atelier

Ter versterking van het bestuur zoeken wij ​​​​​een bestuurslid die kunst en het Grafisch Atelier een warm hart toedraagt en samen met medebestuursleden en het team wil werken aan een solide toekomst voor deze bijzondere werkplaats. Gezien de financiële portefeuille en verantwoordelijkheden vragen wij ervaring in accountancy of financieel management. Bestuurlijke ervaring in een (non-profit)organisatie is een pré.

Lees meer
7 september 2022

Maak kennis met Dae

onze nieuwe stagiaire

Een nieuw gezicht in het GA: de enthousiaste Dae Meuffels (20 jaar) komt ons de komende maanden versterken als stagiaire. Hieronder stelt ze zichzelf aan je voor.

Lees meer
15 augustus 2022

Zomersluiting

15 t/m 28 aug

Een korte zomersluiting dit jaar. We zijn slechts twee weken dicht: van maandag 15 t/m zondag 28 augustus. Vanaf maandag 29 augustus ben je weer hartstikke welkom om te komen drukken!

Lees meer
3 augustus 2022

GA krijgt financiële impuls van provincie Noord-Brabant

In het impulsgeldenprogramma van provincie Noord-Brabant zijn afgelopen beoordelingsronde 18 subsidieaanvragen gehonoreerd aan innovatieve, toekomstbestendige en aansprekende culturele projecten. We zijn enorm trots dat het Grafisch Atelier Den Bosch een van de instellingen is waarvan de projectaanvraag is gehonoreerd.

Lees meer
20 mei 2022

Printmaking in the digital domain

werkplaats van de toekomst

Hoe ziet de werkplaats van de toekomst eruit? Wat is haar potentieel? Wat gaat er verloren? En hoe is die plek vervolgens verbonden aan de ontwikkeling van grafiek?

Lees meer
13 april 2022

Avonddrukkers opgelet!

Vanaf mei: iedere woensdagavond open

Goed nieuws voor nachtuilen en avondmensen. In mei verruimen we onze openingstijden. De werkplaats is dan op woensdagen open van 9 uur ‘s ochtends tot 10 uur ‘s avonds!

Lees meer
25 maart 2022

Project Zien! gestart

Jongeren leren verder kijken dan selfies

Handen uit de mouwen, de geur van inkt in de neus, krassen in karton of een zinken plaatje en draaien aan een grote pers. Afgelopen week waren leerlingen van de schakelklas van de Bossche Vakschool in het GA.  In het kader van het onderwijsproject Zien! maakten ze kennis met kartondruk en zeefdruk.

Lees meer
2 maart 2022

Maak kennis met Sophie

onze nieuwe stagiaire

Een nieuw gezicht in het GA: de enthousiaste Sophie van Velthoven komt het team de komende vier maanden versterken als stagiaire. Hieronder stelt ze zichzelf aan je voor.

Lees meer
1 maart 2022

Andere invulling directie bij het GA

Roos van den Oetelaar, die het afgelopen jaar samen met Marie-Louise Wasiela het gezicht was van het GA als interim directeur, legt vanaf maart haar functie neer om haar ambities te volgen. Ze gaat zich richten op het bouwen van haar eigen praktijk voor artistiek onderzoek.

Lees meer
9 februari 2022

Kunstenaars verkennen thema verlies voor ‘Op glad ijs’

Voor het kunstproject ‘Op glad ijs’ vroeg het Grafisch Atelier Den Bosch de zeven beeldend kunstenaars Choi Wong,  Hanna de HaanMarieke PetersMarijn KuijperMignon NustelingPeim van der Sloot en Sioejeng Tsao het thema verlies te verkennen.

Lees meer
28 januari 2022

Even voorstellen

Zes nieuwe vrijwilligers in het GA!

We beginnen 2022 goed: maar liefst zes nieuwe werkplaatsmeesters komen de beeldmakers in het GA ondersteunen. Ilse, Jeanneke, Maartje, Mark, Monique en Sanne stellen zich hieronder aan je voor.

Lees meer
28 januari 2022

Gezocht: enthousiaste filmer en videomaker (vrijwilliger)

Je weet het, er gebeurt ontzettend veel bij het Grafisch Atelier Den Bosch. Om al onze activiteiten, de werkplaats, de producten en makers in beeld te brengen zijn we op zoek naar een vrijwilliger die het leuk vindt om korte video’s te maken. Een hele leuke en afwisselende functie op oproepbasis.

Lees meer
28 januari 2022

Kunstwerken ‘Op glad ijs’ gaan op tournee

De kunstwerken van het project ‘Op glad ijs’ zijn afgerond en de crowdfunding geslaagd! Oftewel: we kunnen dit voorjaar op tournee met de bewogen kunst die de zeven kunstenaars hebben gemaakt voor Op glad ijs.

Lees meer
21 december 2021

Stimuleringsfonds Creatieve Industrie geeft groen licht voor onderzoek

Welke rol kan grafiek spelen binnen het digitale domein? Deze vraag staat centraal in het onderzoek dat het GA in 2022 kan gaan uitvoeren dankzij een startsubsidie van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Lees meer
21 december 2021

GA maakt gebruik van inspreekrecht Raadsavond

Maandag 20 december heeft het Grafisch Atelier Den Bosch gebruik gemaakt van het inspreekrecht tijdens de Raadsavond van de gemeente 's-Hertogenbosch. 

Lees meer
18 december 2021

Grafisch Atelier Den Bosch blijft beperkt open

We zijn ontzettend blij dat onze deuren (in beperkte mate) open kunnen blijven! Want dat is waar we een werkplaats voor zijn: voor beeldmakers die bij ons willen experimenteren met grafische techniekenNatuurlijk zijn er in deze bijzondere tijden wel extra spelregels, zodat we allemaal goed en veilig kunnen werken. Hieronder lichten we deze toe.

Lees meer
3 december 2021

Cursus boekjes te koop

De inhoud van een aantal cursussen hebben we voor je op een rijtje gezet in een mooi cursus boekje, vormgegeven en gemaakt door oud stagiaire Lizzy Houbiers.

Lees meer
26 november 2021

SintLucas-studenten ontwerpen bermmonumentjes

Het Grafisch Atelier nodigt jonge ontwerpers van SintLucas uit om zich te verdiepen in het fenomeen bermmonumentjes. Afgelopen maandag was de kick off van dit onderwijsproject.

Lees meer
23 november 2021

Nieuw bestuurslid: Marcel Kranendonk

Productieleider en scenograaf Marcel Kranendonk leerde het Grafisch Atelier kort na zijn studie Theatre Design aan de HKU kennen. Hij verhuisde naar Oss en wilde vertrouwder raken met zeefdruk. Via een zoekopdracht op Google kwam hij terecht bij het GA voor een opfriscursus. Sindsdien komt hij regelmatig in de werkplaats. Vanaf november dit jaar vormt hij samen met voorzitter Marlou Lauwen, penningsmeester Leonie de Bot en bestuurslid Casper Herselman het bestuur van het GA. 

Lees meer
19 november 2021

Nieuw in het GA: T-shirt zeefdruktafel

We hebben een nieuwe aanwinst in het GA: een zeefdruktafel om T-shirts en tasjes mee te bedrukken. Vanaf deze week kun je er meteen mee aan de slag.

Lees meer
5 november 2021

Coronamaatregelen vanaf 6 november

Kom je werken in het GA, houd er dan rekening mee dat we vanaf 6 november bij de ingang om een coronatoegangsbewijs vragen. Dit kan een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of testbewijs zijn. Het coronatoegangsbewijs kun je digitaal (via de CoronaCheck-app op je telefoon) of op papier laten zien. 

Lees meer
13 oktober 2021

Nieuw parkeersysteem in de wijk

Kom je met de auto, meld je dan bij de werkplaatsmeester!

Gemeente Den Bosch werkt vanaf deze zomer met een nieuw systeem voor het parkeren in de wijk Het Zand. Wanneer je de auto parkeert in de Boschveldweg, meld dat dan bij de werkplaatsmeester.

Lees meer
10 oktober 2021

Nieuw bestuurslid: Casper Herselman

Casper Herselman, mede-oprichter en creatief directeur van grafisch ontwerpstudio ATTAK, is een bekende naam in de grafische wereld. Hij specialiseerde zich in grafisch ontwerpen tijdens zijn studie aan de Sint Joost in Den Bosch en werkte er ook als werkplaatsmeester zeefdruk. Toen hij daar in 2007 mee stopte, kwam hij zeefdrukken in het GA. Sinds september dit jaar maakt hij samen met voorzitter Marlou Lauwen en penningsmeester Leonie de Bot deel uit van het bestuur van het GA. 

Lees meer
8 oktober 2021

Gezocht: vrijwillige werkplaatsmeester (m/v/x)

Heb jij feeling met grafiek en vind je het leuk om mensen te helpen met grafische technieken? Dan is deze vrijwilligerfunctie iets voor jou! We zoeken een werkplaatsmeester voor minimaal 4 uur per week.

Lees meer
25 september 2021

Maak kennis met Maartje

Onze nieuwe stagiaire

Sinds september hebben we een nieuwe stagiaire bij het GA: Maartje van Eck (22 jaar). Ze is met de meeste druktechnieken al heel handig, een echte een aanwinst! Maartje komt het team het komend half jaar full-time ondersteunen. Hieronder stelt ze zich aan jullie voor.

Lees meer
2 augustus 2021

25 aug: Finissage Aircraft in Minitopia

Artist talk Chikako Watanabe en muziek Ayumi Matsuda

Kunst, muziek en bijzondere woonvormen: de ingrediënten van een sfeervolle finissage van Aircraft in Minitopia. De van oorsprong Japanse kunstenaar Chikako Watanabe presenteert tot het eind van de maand haar gelaagde kaart van 's-Hertogenbosch op het terrein van de voormalige Bossche milieustraat. Op 25 augustus is de feestelijke afsluiting van deze expositie.

Lees meer
28 juli 2021

Zomerse openingstijden

Heel de zomer open op afspraak

Deze hele zomer blijft de werkplaats open: vanaf 30 augustus weer zes dagen in de week. Maar een afspraak maken blijft nodig. Op ma - vrij openen we onze deuren tussen 09.00 en 17.00 uur en op zaterdag tussen 13 en 17 uur. Zijn er geen aanmeldingen voor zaterdagmiddag, dan blijven we die dag gesloten.

Lees meer
27 juli 2021

Marie-Louise Wasiela en Roos van den Oetelaar nemen definitief het stokje over in het Grafisch Atelier Den Bosch

Voor het eerst in bijna 40 jaar staat er een duo aan het roer bij het Grafisch Atelier Den Bosch (GA). Marie-Louise Wasiela (37) en Roos van den Oetelaar (33) namen na het vertrek van oud-directeur Ine Rutgers al tijdelijk de leiding over. Het tweetal pakte de artistieke en zakelijke waarneming het afgelopen half jaar met zoveel overtuiging op, dat het bestuur nu officieel bekendmaakt ze aan te stellen als duo-directeur.

Lees meer
21 juli 2021

Henny Schakenraad maakt vriendenprent 2021

Ieder jaar krijgen nieuwe en bestaande vrienden van het GA een speciaal voor hen gemaakte prent. Dit jaar maakt kunstenares en werkplaatsmeester Henny Schakenraad een aansprekende prent die aansluit bij haar project ‘Rivierslib & Zwarte Inkt’en refereert naar het oeroude ritueel van het offeren.

Lees meer
4 juni 2021

Project ‘Op glad ijs’ trapt af

Deze maand gaan we van start met het maatschappelijke geëngageerde project ‘Op glad ijs’. Vorig jaar kregen we het fantastische nieuws dat ons idee om kunstenaars de actuele thema’s verlies en gemis te laten verkennen, was goedgekeurd door het Mondriaan Fonds.

Lees meer
4 juni 2021

Onderweg naar die stip op de horizon

Onlangs was het team én bestuur van het GA voor het eerst bij elkaar om gezamenlijk een stip op de horizon te zetten voor de zakelijke en commerciële ambities. In een uitdagende tijd als deze is het des te belangrijker om ons ondernemerspotentieel aan te spreken, zodat we onze missie weten te bereiken. En aan ambities geen gebrek!

Lees meer
4 juni 2021

6.000 uur talent

6.000 uur marketing & communicatie talent werd er de afgelopen maand geïnvesteerd in de Bossche gemeenschap. 213 studenten van de opleidingen Marketing & Communicatie van Avans Hogeschool werkten samen met 26 lokale goede doelen organisaties variërend van de Bossche Reddingsbrigade tot Jazz in Duketown, MiNC Den Bosch, Museum Slager en Vincentiusvereniging.

Lees meer
7 april 2021

Kunstenaars ontdekken grafische kunst in het Grafisch Atelier

Tien kunstenaars kregen dit voorjaar de kans om grafische technieken te ontdekken. Dit project, een samenwerking tussen het GA en Het Noordbrabants Museum, ondersteunt kunstenaars in deze moeilijke tijd. Iedere kunstenaar kreeg de opdracht om een grafisch werk op te leveren. Deze werken worden aan het publiek gepresenteerd in Het Noordbrabants Museum tussen 18 en 20 juni en daarna in de Willem Twee Fabriek. Ze zijn te koop in de online grafiekwinkel van het Grafisch Atelier. 

Lees meer
7 april 2021

Eindpresentatie Aircraft in zicht

Het allereerste internationale artist in residence project in het GA, onder de noemer Aircraft, nadert zijn ontknoping. In oktober vorig jaar begon de van oorsprong Japanse kunstenaar Chikako Watanabe aan haar werkperiode in het Grafisch Atelier. Gelijktijdig deed ze onderzoek naar vernieuwende woonvormen in Den Bosch. Daarvoor bezocht ze Minitopia. Haar opdracht: visualiseer nieuwe stedelijke, duurzame verbindingen tussen Den Bosch en haar bewoners. De eindpresentatie is deze zomer te zien in Minitopia.

Lees meer
4 april 2021

Veranderingen in de werkplaats

Er staan een paar veranderingen op stapel in de werkplaats. Omdat alle inkomsten hard nodig zijn om het GA draaiende te houden, hebben we besloten om voor de opslag van materialen een vergoeding te gaan vragen. Daarnaast gaan we het gebruik van lithostenen en zeven consequenter bijhouden. Beide wijzigingen gaan in vanaf mei 2021.

Lees meer
10 maart 2021

Maak kennis met Lizzy, onze nieuwe stagiaire

We hebben een nieuw gezicht in het GA! Dit voorjaar loopt de enthousiaste student Lizzy Houbiers (20 jaar) stage bij ons. Een introductie.

Lees meer
22 februari 2021

Grafisch Atelier weer open

We zijn ontzettend blij dat onze deuren weer (in beperkte mate) open kunnen gaan! Want dat is waar we een werkplaats voor zijn: voor kunstenaars, studenten en creatieven die bij ons willen experimenteren met grafische technieken. Natuurlijk zijn er in deze bijzondere tijden wel extra spelregels, zodat we allemaal goed en veilig kunnen werken. Hieronder lichten we deze toe.

Lees meer
12 februari 2021

Het GA kan aan de toekomst bouwen met een nieuw bestuur

Na een korte en intensieve zoektocht is het gelukt om een geheel nieuw bestuur samen te stellen die het Grafisch Atelier Den Bosch met raad en daad gaat bijstaan. De nieuwe bestuursleden nemen in goed overleg met het oude bestuur vanaf deze maand het stokje van hen over.

Lees meer
3 februari 2021

Rivierslib & Zwarte Inkt

Een ontmoeting tussen eigentijdse kunst en archeologie

Na een voorbereidingsperiode van anderhalf jaar is het project Rivierslib & Zwarte inkt van Henny Schakenraad van start gegaan. Een bijzonder project met grafische kunst in de hoofdrol. Niet verwonderlijk, want het Grafisch Atelier loopt al 35 jaar als een rode draad door het kunstenaarschap van Henny Schakenraad. In de expositie die in januari werd geopend in het Jeroen Bosch Ziekenhuis is uitsluitend grafisch werk van Henny te zien, veelal grotere monotypes op papier en muurbeelden. Deze worden getoond in combinatie met aardewerk uit de depots van Erfgoed ’s-Hertogenbosch.

Lees meer
24 december 2020

Het Grafisch Atelier: niet voor één gat te vangen

In gesprek met Roos van den Oetelaar en Marie-Louise Wasiela

Roos van den Oetelaar en Marie-Louise nemen voorlopig de zaken waar en vertellen over het Grafisch Atelier in transitie.

Lees meer
16 december 2020

Het Grafisch Atelier in transitie

Het Grafisch Atelier Den Bosch bevindt zich momenteel in een transitie periode. Directeur Ine Rutgers heeft begin oktober het besluit genomen om het GA te verlaten. Voorlopig komt er geen vervangend directeur en neemt het vaste team de taken van haar over.

Lees meer
12 december 2020

Jaarprent 2020

Data verheven tot beeld. 

Ieder jaar lanceert het Grafisch Atelier Den Bosch de prestigieuze 'GA Jaarprent'. Die van 2020, het jaar dat de boeken in zal gaan als het jaar waarop de pandemie de wereld veranderde, werd gemaakt door ontwerper Suze Swarte (1990, Haarlem). Met de visualisatie van data toont ze de confronterende werkelijkheid over de impact van Covid-19 op de culturele sector in het algemeen en die van het Grafisch Atelier Den Bosch in het bijzonder.

Bekijk de GA jaarprenten

Lees meer
10 december 2020

Bestuursleden gezocht

VACATURE

Bestuursleden & Penningmeester (ad interim) voor het bestuur van de stichting

Het Grafisch Atelier Den Bosch is een werkplaats gevestigd in de Willem II Fabriek. Iedereen die wil werken en experimenteren met druktechnieken is bij ons van harte welkom. Kunstenaars, grafisch ontwerpers, illustratoren en andere creatievelingen kunnen zes dagen per week terecht in 'de mooiste grafische werkplaats van Nederland' om zelfstandig te werken, cursussen en workshops te volgen of exposities te bezoeken.

Het team van stichting Grafisch Atelier Den Bosch is op zoek naar meerdere bestuursleden, o.a. een penningmeester. In de zoektocht naar nieuwe bestuursleden staat diversiteit hoog in het vaandel, zoals ook ondernemend durven zijn en denken in mogelijkheden. 

Lees meer
18 november 2020

Grafisch Atelier weer open

We zijn ontzettend blij dat onze deuren op 19 november weer open kunnen gaan. De openingstijden zijn overanderd, je kunt van ma t/m za bij ons terecht. Natuurlijk zijn er in deze bijzondere tijden wel extra spelregels, zodat we allemaal goed kunnen werken. Hieronder lichten we deze toe.

Lees meer
6 november 2020

In da house

Vier studenten van AKV│St Joost zijn geselecteerd voor een eerste uitwisseling in het kader van ‘In da House’. De studenten zouden onder begeleiding van twee werkplaatsmeesters van het GA een week in het Frans Masereel Centrum in het Belgische Kasterlee verblijven. Vanwege de verslechterende situatie rondom het coronavirus, zijn de plannen aangepast. De studentenresidentie vindt nu volledig plaatst in het Grafisch Atelier Den Bosch. Van 6 t/m 13 november krijgen de studenten vrij spel om te experimenteren met grafische technieken. De werkplaats is in die periode niet toegankelijk voor andere gebruikers.

Lees meer
14 oktober 2020

Eerste internationale artist-in-residence in het GA

Japanse kunstenares Chikako Watanabe onderzoekt woon- en leefvormen in Den Bosch

Onder de noemer Aircraft gaat in oktober de eerste internationale artist-in-residence van start in het Grafisch Atelier. De van oorsprong Japanse kunstenaar Chikako Watanabe gaat in meerdere werkperiodes aan de slag met het visualiseren van nieuwe stedelijke, duurzame verbindingen tussen Den Bosch en haar bewoners.

Lees meer
11 september 2020

De Jaaprent komt eraan!

Suze Swarte ontwerpt Jaarprent 2020

In dit bijzondere jaar, waar alles een reset nodig heeft, hebben we kunstenaar Suze Swarte gevraagd de Jaarprent te ontwerpen.

Lees meer
11 september 2020

Maak kennis met Yara, onze nieuwe stagiaire

We hebben een nieuw gezicht in het GA. Dit najaar loopt de enthousiaste HKU student Yara Arts (23 jaar) stage bij ons. Ze stelt zich zelf aan jullie voor.

Lees meer
9 september 2020

Het Grafisch Atelier Den Bosch ontvangt bijdrage van het Mondriaan Fonds

We hebben iets te vieren bij het GA! Vandaag kregen we het geweldige nieuws dat het Mondriaan Fonds ons programmaplan ‘op glad ijs’ financieel gaat ondersteunen.

Lees meer
30 augustus 2020

Addy Graafmans maakt vriendenprent 2020

Ieder jaar krijgen nieuwe en bestaande vrienden van het GA een exclusief voor hen gemaakte prent. Dit jaar maakt kunstenares en vaste werkplaats gebruiker Addy Graafmans een kleurrijke en strakke vriendenprent gebaseerd op een boordclipsluiting

Lees meer
29 juli 2020

#troostkunst wordt #indrukmakers

Toen het GA vanwege corona dicht was, zijn we gestart met het posten van #troostkunst op onze Facebook pagina en Instagram. Mooie beelden ondersteund met korte verhalen.

Lees meer
3 juli 2020

Unieke prenten Henk Visch per opbod verkocht

Tijdens de lockdown is in het Grafisch Atelier een drietal prenten van de Brabantse kunstenaar Henk Visch boven water gekomen. Het zijn etsen die hij met aquarel bewerkt heeft.  Not Today, Too Late en No World zijn alle drie in het Grafisch Atelier gedrukt in een oplage van twintig exemplaren. Ze werden in 2007 aangeboden als Vriendeprent. Het zijn etsen die hij met aquarel heeft bewerkt. De eenvoudige figuren met bescheiden kleuraccenten verwijzen naar het thema tijd.

Lees meer
1 mei 2020

Rewrite Your Future

Posters van hoop en optimisme kleuren de straat!

De wereld is in een rap tempo veranderd. We zullen onze toekomst opnieuw gaan schrijven. Dat wordt één van de grootste uitdagingen ooit.
1600 posters duiken straks op in de straten van ’s-Hertogenbosch. Opvallend, inspirerend en springlevend! De beelden laten zien dat het ondanks deze lastige tijden niet moeilijk is om positief te blijven; schoonheid zit immers in een klein hoekje.

Lees meer
10 april 2020

Wisseling van de wacht in het bestuur

Het is een goede gang van zaken dat bestuursleden elkaar afwisselen. Zo heeft het Grafisch Atelier afscheid genomen van een tweetal bestuursleden en twee nieuwe verwelkomd. Hoe kijken de oud-bestuurders terug op hun tijd bij het Grafisch Atelier en wat willen de nieuwe gaan brengen? Hier een korte impressie van oud en nieuw.

Lees meer
31 maart 2020

Roos, onze nieuwe kracht op de backoffice

Nu het GA al een tijdje is gesloten, hebben nog niet veel mensen kunnen kennismaken met ons nieuwe teamlid: Roos van den Oetelaar. Roos is kunstenaar en schrijver en zal het Grafisch Atelier voornamelijk gaan ondersteunen achter de schermen met projecten.

Lees meer
24 maart 2020

Coronavirus maatregelen Grafisch Atelier Den Bosch

Vanwege de aangescherpte overheidsmaatregelen zijn alle cursussen en workshops van het Grafisch Atelier tot 1 juni 2020 geannuleerd. Onze werkplaats blijft voorlopig tot maandag 1 juni gesloten.

Lees meer
Floor stagiaire
21 februari 2020

Maak kennis met Floor

onze nieuwe stagiaire

Sinds eind januari hebben we bij het GA een super leuke stagiaire, genaamd Floor die het team het komend half jaar full-time komt ondersteunen. Tijdens deze periode zal zij ook een afstudeeropdracht formuleren en uitvoeren.

Lees meer
21 februari 2020

RAAMprent door Willemijn van Dorp

Willemijn van Dorp, enthousiast gebruiker én werkplaatsmeester van het GA, is gevraagd om de volgende RAAMprent te maken.

Lees meer
15 januari 2020

Herontdekking van het Grafisch Atelier door studenten kunstacademie

Op woensdag 8 januari jl. is een groep studenten van AKV Sint Joost in het Grafisch Atelier langs geweest voor een nadere kennismaking met het atelier. Student en gebruiker van het Grafisch Atelier Anouk van Pelt had dit georganiseerd voor haar medestudenten.

Lees meer
18 december 2019

Wijziging tarieven in 2020

Het is al lang geleden dat we de tarieven in het GA hebben aangepast, maar de huur van de werkplaats en de inkoop van de materialen zijn de afgelopen jaren wel gestegen. Vandaar dat wij een prijsverhoging gepast vinden. Hieronder een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

Lees meer
6 november 2019

Leporello tijdens Parariso

Het waren bezige weken in het Grafisch Atelier tijdens het leporello project tijdens Parariso. Ontwerpers waren druk met hun beeld, van fysiek tot digitaal, en de schrijvers sloten in een rustig hoekje van het atelier daarop aan in woorden. De samenwerking tussen schrijvers en ontwerpers verliep positief, beide disciplines hebben elkaar verrast. Het resultaat mag er dan ook zijn. De vruchtbare uitkomsten ervan zijn met de risoprinter gedrukt en handmatig tot een leporello gebonden.

Lees meer
6 november 2019

Red de platanen

Er is sprake van dat de Platanen in ‘t Zand plaats moeten maken voor een trillingswand van ProRail. Die zou overlast voor de bewoners moeten verminderen als de NS meer goederentreinen door Den Bosch laat rijden. Bewoners en organisaties in de wijk zijn het hier niet mee eens. De bomen staan er al tachtig jaar, bieden schaduw en maken de wijk groen en leefbaar.

Lees meer
Jaaprent 2019
30 oktober 2019

Peter Koene maakt Jaarprent 2019

Ieder jaar nodigt het Grafisch Atelier een bekend kunstenaar uit om een jaarprent te maken.  Peter Koene maakte dit keer de prent, getiteld “Melancholie”. Hij heeft dit verbeeld met een linosnede, zijn favoriete techniek.

Lees meer
Erwin Blok king of the stencil
10 oktober 2019

Binnenlopen bij King of Gestetner

Erwin Blok, oftewel the 'King of Gestetner' geeft vier inloop workshops op 2 en 3 november. In deze workshops ga je aan de slag met de machines van Gestetner die ontworpen zijn in 1881 om tekst en/of tekeningen te vermenigvuldigen met behulp van een moedervel (stencil).

Lees meer
19 september 2019

Grafisch Atelier zet ’t Zand op de Kaart

De Bossche wijk ’t Zand kent een groot aantal culturele en kunstzinnige hotspots waar het bruist van de activiteiten. Een mooie aanleiding om dit gebied aan de rand van de binnenstad op de kaart te zetten. Niet alleen de Verkadefabriek en het Grafisch Atelier Den Bosch zijn hier te vinden, maar ook Willem Twee muziek en beeldende kunst, Koudijs Ateliers, het Werkwarenhuis, Social label, kunstruimte De Melkfabriek en de Skatehal.

Lees meer
open monumentendag
11 september 2019

Bezoek het Grafisch Atelier op Open Monumentendag

Tijdens Open Monumentendag kun je een kijkje komen nemen bij het Grafisch Atelier en ook de rest van het pand bezoeken, waarin ook Willem Twee muziek en beeldende kunst onderdak heeft.

Lees meer
Ine Rutgers directeur Grafisch Atelier Den Bosch
3 september 2019

Kennismaken met Ine Rutgers

Sinds begin september is Ine Rutgers de nieuwe directeur van het Grafisch Atelier Den Bosch. Aan de hand van 9 vragen stelt ze zichzelf voor.

Lees meer
15 augustus 2019

Astrid Florentinus maakt vriendenprent

Vrienden zijn heel belangrijk voor het Grafisch Atelier Den Bosch. Ze bieden ons niet alleen financieel maar ook mentaal een grote steun in de rug. Als dank voor deze vriendschap is er het vriendeprentje. Ieder jaar krijgen onze nieuwe en trouwe vrienden deze exclusief voor hen gemaakte prent. Dit jaar maakte illustrator en printmaker Astrid Florentinus de gevoelige prent ‘Staring in the night’.

Lees meer
Goede Doelen Gids Den Bosch
2 juli 2019

Grafisch Atelier in Goede Doelengids

De eerste Goede Doelengids 's-Hertogenbosch is een feit. Burgemeester Jack Mikkers nam gisteren in het stadhuis het eerste exemplaar tijdens een feestelijke bijeenkomst in ontvangst.

Lees meer
Ontwerp voor Stichting 1184
24 juni 2019

Verbondenheid Stichting 1184 verbeeld

Een zeefdruk in fluor en zwart die de verbondenheid weergeeft, die zo kenmerkend is voor Stichting 1184. Peter Korsman van graphic design studio Autograph maakte op uitnodiging van Stichting 1184 een ontwerp voor het gedicht van stadschroniqueur Eric Alink. “Elfhonderdvierentachtig keer mag vreugdevuur ontbranden, want jij maakt grote daadkracht los, veraangenaamt ’s-Hertogenbosch – stad van verbonden handen.” Zo eindigt het krachtige gedicht.

Lees meer
19 juni 2019

Een tas vol kunst

De grote vakantie kan soms lang duren voor kinderen van de basisschool. Niet alle kinderen kunnen op vakantie. En als je wel weggaat, is dat misschien net niet tegelijk met je klasgenoten en blijft er veel tijd over om je te vervelen. Om kinderen in de zomerperiode creatief te prikkelen, komt Babel met iets nieuws: Tasje Kunst. Dit doen ze in samenwerking met andere Bossche culturele instellingen, zoals het Grafisch Atelier.

 

Lees meer
6 maart 2019

Boschprent als cadeau

Wist je al dat het Grafisch Atelier een prachtige collectie aan prenten verkoopt? Kunst in oplage én unieke werken. Regelmatig komen er particulieren en bedrijven langs voor bijvoorbeeld een cadeau of relatiegeschenk. De Boschprent van Theo Barten is zo'n prent die hier uitermate geschikt voor is.

Lees meer
29 januari 2019

Nieuw! Risoprinter in het atelier

We hebben een nieuwe aanwinst in het Grafisch Atelier: een Riso-apparaat. Een duurzame printer, waarmee je zeefdrukken met een handgemaakte uitstraling, in oplage kunt maken. Met deze aanschaf bieden we als enige werkplaats in Brabant een openbaar toegankelijke Risoprinter.

 

Lees meer