28 januari 2022

Even voorstellen

Zes nieuwe vrijwilligers in het GA!

We beginnen 2022 goed: maar liefst zes nieuwe werkplaatsmeesters komen de beeldmakers in het GA ondersteunen. Ilse, Jeanneke, Maartje, Mark, Monique en Sanne stellen zich hieronder aan je voor.

Ilse Weisfelt

Ilse (33 jaar) komt uit Rotterdam en studeerde illustratie aan de AKV St. Joost in ’s-Hertogenbosch. “Ik werk nu bijna 10 jaar als illustrator/ontwerper. Ik pas dat toe op allerlei vormen: van muurschilderingen tot speelgoed, ansichtkaarten en tijdschriften.

Ik werk voornamelijk met zeefdruk, een beetje met riso, maar ook etsen en lino. Al moet ik die laatste twee technieken nog wel even opfrissen. Ik leerde het GA kennen na mijn afstuderen, toen ik niet meer terecht kon in de werkplaats van de academie, kwam ik in het GA drukken. En nog weer ietsje later had ik een studio op de plek waar het GA voorheen zat (de benedenverdieping van de W2), waar ik een studio deelde met onder andere Attak.

Het is mijn nieuwsgierigheid die me naar het GA trekt. Het lijkt me leuk om als werkplaatsmeester nog meer te leren over de druktechnieken. Te zien waar anderen mee bezig zijn, tips te geven waar ik kan, maar ook zelf nieuwe dingen te leren.”

Je kunt Ilse tegenkomen op de woensdagmiddag.

Jeanneke Grimbergen
Jeanneke (66 jaar) woont om de hoek van het GA en studeerde ook in ’s-Hertogenbosch aan de kunstacademie. Als autonome grafiekkunstenaar had ze zo’n 10 jaar een eigen atelier in de Willem Twee Fabriek. In die tijd gaf ze ook cursussen bij de Muzerije. “De laatste 25 jaar heb ik heel ander werk gedaan. Nu ik het komend voorjaar met pensioen ga, krijg ik de kans de draad met de grafiek weer op te pakken!

Ik ben met name bekend met diepdruk zoals etsen en mezzotint, maar ook met hoogdruk en linosnedes. Lang geleden heb ik bij het GA een zeefdruk workshop gevolgd en zelf heb ik ooit een diepdruk workshop gegeven en prenten geleverd voor een GA prentenmap. Onlangs volgde ik de workshops cyanotype en toyobo bij het GA. Daar zou ik graag in verder gaan: het combineren van fotografie en grafis

che technieken.

Ik ken het GA al uit mijn studietijd: ik was als student betrokken bij de oprichting van het Grafisch Atelier in ’s-Hertogenbosch. Door alle jaren heen ben ik het GA altijd blijven volgen, ook in de tijd dat ik zelf niet actief in de kunst was, kwam ik er graag over de vloer. Het GA maakt voor mijn gevoel deel uit van mijn roots en ik vind het een inspirerende en gastvrije omgeving. Ik kom gebruikers tegen uit mijn netwerk en vind het geweldig om te zien dat ook jongeren er goed gebruik van maken. Het GA blijft zich voortdurend vernieuwen en timmert op een verrassende manier aan de weg.”

Jeanneke begint in het voorjaar als vrijwilliger.

Maartje van Eck

Maartje van Eck (22 jaar) komt uit Reusel en zit in het laatste jaar van ArtCoDe (art/communication/design) aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten. “Ik ben de laatste jaren ook actief als werkstudent in de werkplaats van de academie, zo help ik andere studenten met hun projecten.”

Maartje was het afgelopen halfjaar als stagiaire actief in het GA en is inmiddels met bijna alle druktechnieken heel handig. Het meeste weet ze van linosnede en zeefdrukken.

“Mijn stageperiode is heel goed bevallen. Toen ik deze vacature zag heb ik daarom mijn kans gepakt, zodat ik hier regelmatig blijf komen. Het GA is een mooie plek waar mensen kennis met elkaar kunnen uitwisselen en kunnen experimenteren met technieken, waar ze anders niet de mogelijkheid toe zouden hebben. Ik steek er zelf ook veel van op om de makers aan het werk te zien. Dit helpt mij om meer diepgang in mijn eigen werk te krijgen.”

Maartje kom je tegen in het GA op vrijdagmiddag.

 

Mark Beusen

Mark Beusen woont en werkt sinds een jaar of 9 in de Melkfabriek in ’s-Hertogenbosch. Hij is beeldend kunstenaar en heeft zich gespecialiseerd als beeldhouwer en houtsnijder. “Na mijn opleiding als meubelmaker/restaurateur heb ik de opleiding ‘beelden restauratie’ aan de academie in Antwerpen gevolgd.

Door het GA is mijn interesse in diverse grafische technieken weer komen bovendrijven. Mede door mijn voorliefde voor hout werk ik graag aan houtsnedes en houtgravures. Maar expert zal ik mij zeker niet noemen.

Ik vind het Grafisch Atelier een hele bijzondere, fijne plek,. Het is inspirerend door de goede werksfeer die er hangt en zeker ook inspirerend door de mensen die ik er ontmoet.”

Mark is begin dit jaar begonnen als vrijwilliger in het GA, maar heeft nog geen vaste dag.

 


Monique Swinkels
Monique (51 jaar) woont in Tilburg en volgde de academie voor Beeldende Vorming in de richting Vormgeving Educatieve Doeleinden. “Ik heb veel banen gehad in de grafische sector: drukkerij, dtp-studio, communicatiebureau. Van 2005 tot 2015 heb ik een eigen glasstudio gehad, waarbij ik me specialiseerde in het werken met glas aan de brander. Mijn werk was te vinden in een aantal galeries en op kunstbeurzen. Ik werkte veel in opdracht en gaf workshops en cursussen op het gebied van glas. In 2017 deed ik een verkorte deeltijdopleiding bij Fontys voor het behalen van mijn lesbevoegdheid in de kunst en vormgeving. Momenteel werk ik als cultuurcoach in Leerdam en omgeving en breng ik kunst- cultuur en erfgoed programma's naar de basisscholen. Daarnaast werk ik bij het Nationaal Glasmuseum.”

Ook op het gebied van grafische technieken heeft Monique heel wat ervaring in huis. Ze is bekend met: zeefdruk, etsen, droge naald, toyobo, risoprint, linodruk, cyanotype.

Monique kent het GA van een aantal workshops die ze heeft gevolgd. “Het Grafische Atelier is een creatieve, professionele omgeving. Er hangt een open sfeer, die maakt dat je je welkom voelt. Ik ben blij dat ik daar deel van mag uitmaken.” 

Je kunt Monique al tegenkomen in het GA, ze is er op wisselende dagen.

Sanne Clement

Sanne (30 jaar) komt uit ’s-Hertogenbosch. “Ik heb eerst grafisch ontwerp gestudeerd aan de vakschool voor vormgeving het Cibap. Daarna ging ik naar de kunstacademie AKV St. Joost, daar heb ik de richting illustratie gedaan en ben ik afgestudeerd als vormgever. Ik maak momenteel illustraties die je kan zien op mijn Instagram pagina. Ik wil uiteindelijk een eigen bedrijf starten om producten te verkopen die ik heb bedrukt met mijn eigen illustraties.”

Sanne maakte op de kunstacademie kennis met zeefdrukken, lino en etsen: “Maar deze kennis heb ik nog maar weinig toegepast. Daarom ben ik bij het GA vrijwilligerswerk gaan doen, omdat ik hier meer over wilde leren in de praktijk.”

Sanne is eind vorig jaar begonnen en dat bevalt goed. “Het GA is een creatieve werkplaats met creatieve mensen. Het activeert mij om creatief bezig te blijven en meer te leren over de mogelijke technieken.”

Je ziet Sanne op de dinsdagmiddag in het GA.