12 februari 2021

Het GA kan aan de toekomst bouwen met een nieuw bestuur

Na een korte en intensieve zoektocht is het gelukt om een geheel nieuw bestuur samen te stellen die het Grafisch Atelier Den Bosch met raad en daad gaat bijstaan. De nieuwe bestuursleden nemen in goed overleg met het oude bestuur vanaf deze maand het stokje van hen over.

In de zoektocht naar nieuwe bestuursleden stond diversiteit hoog in het vaandel, alsmede ondernemend durven zijn en denken in mogelijkheden. En dat is bij de aanstelling van dit nieuwe bestuur meer dan gelukt! De bestuursleden zijn stuk voor stuk vanuit verschillende diciplines deskundig en op verschillende manieren betrokken bij het Grafisch Atelier. Juist in deze uitdagende tijd, waarin de werkplaats al ruim twee maanden gesloten is, is het belangrijk dat het team en het bestuur van het Grafisch Atelier samen kunnen bouwen aan een gezonde toekomst van het atelier.

Hieronder stellen de nieuwe bestuursleden zich voor:

Leonie de Bot – Penningmeester
Als penningmeester help ik het GA met cijfers en de business strategie. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als zelfstandig financieel manager en boekhouder bij culturele organisaties. Binnenkort ben ik ook gecertificeerd als business consultant. Tijdens dit transitiejaar sta ik het team bij om te sturen richting een springlevend en gezond GA. Ik leerde het GA kennen toen ik korte tijd financieel werk voor de organisatie deed. Ik vond de wereld van grafiek toen al heel leuk, maar zocht uiteindelijk naar een wat bredere functie. Als bestuurslid denk ik meer voor het GA te kunnen betekenen. Ik ben onder de indruk van het team dat alles drijvende weet te houden in woelige wateren en dat zichzelf in snel tempo aan het updaten is om de organisatie door deze transitiefase heen te helpen. Alles is aanwezig om dit avontuur te laten slagen: kennis, ervaring, leervermogen, veerkracht en heel veel zin en liefde voor het GA. Ik ben blij om daar mijn steentje aan bij te kunnen dragen.

Lisette Huijsmans – Voorzitter
Ik kom al zo'n veertien jaar in het Grafisch Atelier. Ik kwam terug in Den Bosch wonen en als beeldend kunstenaar zocht ik een werkplaats om mijn grafisch werk te maken. Ik ben er nooit meer weggegaan. Ik voelde me er meteen erg welkom en vond het een superfijne plek. Gaandeweg ben ik steeds meer andere dingen voor het GA gaan doen en zo werk ik nu al een hele tijd als werkplaatsmeester, geef ik cursussen en heb ik enkele projecten gedraaid voor de coronatijd. Daarnaast werk ik als grafiekwerkplaatsmeester op Fontys hogeschool voor de kunsten in Tilburg en als museumdocent in de Pont. Ook programmeer ik met stichting STeC voor Kunstruimte de Melkfabriek.
Het Grafisch Atelier gaat me aan het hart. Ik wil me er graag voor inzetten. Ik zal vooral de kant van de kunstenaars die er komen werken en alle werkplaatsmeesters belichten, de werkvloer dus. Maar ik heb ook altijd veel ideeën en zoek naar oplossingen. Ik zie de toekomst heel positief. Met het nieuwe bestuur maken we een frisse start, ik heb er veel vertrouwen in.

Marlou Lauwen – Bestuurslid
Het GA ken ik vanuit mijn academietijd. Ik maakte destijds met name etsen en houtsnedes maar ben afgestudeerd met fotografie en mixed media. Uiteindelijk heb ik een andere richting gekozen en meer de commerciële kant ontwikkeld. Na 10 jaar voor mezelf te hebben gewerkt, ben ik momenteel werkzaam bij educatieve uitgeverij Malmberg. Ik ben verantwoordelijk voor de Brand Marketing, events en Malmberg brede projecten. Ook voor het GA zal ik me inzetten voor enerzijds het uitbouwen van het merk en zichtbaarheid en daarnaast professionalisering richting de toekomst. Met als doel het GA te ontwikkelen naar een (inter)nationaal bekend kenniscentrum en platform waar creativiteit, educatie en talent volop de ruimte krijgt.

Jean Boumans – Bestuurslid
Mijn achtergrond is tentoonstellingsmaker en ontwikkelaar van kunstprojecten. Daarnaast heb ik veel advieswerk gedaan voor het rijk, provincie en gemeentes over kunst in de openbare ruimte. Als ontwikkelaar heb ik in het verleden voor diverse kunstinstellingen in het hele land projecten opgezet. Vanuit deze expertise zal ik me binnen het GA vooral toeleggen op het begeleiden en adviseren van (toekomstige) kunstprojecten, zoals het lopende project 'Op glad ijs'.
Het GA heeft veel te bieden. Een enorme hoeveelheid kennis en expertise en een uitstekend uitgeruste werkplaats. Ik zie het dan ook zo voor me dat het GA het landelijke kenniscentrum wordt van grafische technieken en een positie bereikt die vergelijkbaar is met het TextielLab in Tilburg of het Europees Keramisch Werkcentrum in Oisterwijk.

De nieuwe bestuursvoorzitter stelt zich binnenkort ook voor.