7 april 2021

Kunstenaars ontdekken grafische kunst in het Grafisch Atelier

Tien kunstenaars krijgen de komende anderhalve maand de kans om grafische technieken te ontdekken. Dit project, een samenwerking tussen het Grafisch Atelier Den Bosch en Het Noordbrabants Museum, ondersteunt kunstenaars in deze moeilijke tijd. Iedere kunstenaar krijgt de opdracht om een grafisch werk op te leveren. Deze werken worden aan het publiek gepresenteerd in o.a. Het Noordbrabants Museum en zijn vanaf mei te koop in de online grafiekwinkel van het Grafisch Atelier. 

“Deze samenwerking leidt tot een daadwerkelijke inkomenssteun voor de kunstenaars. Ook hun bereik groeit, wat ontzettend belangrijk is in deze tijd. De werkplaats van het Grafisch Atelier is een geschikte plek met deskundige ondersteuning, waar de kunstenaars volop kunnen experimenteren”, aldus Hans November, conservator 20ste- en 21ste-eeuwse kunst.  

Kunstenaars
Het Noordbrabants Museum en het GA maakten samen de selectie van tien talentvolle kunstenaars met Brabantse roots. Dit zijn: Nan Groot Antink, Femke Dekkers, Arjan Janssen, Jeroen de Leijer, Lotte van Lieshout, Saskia de Maree, Dineke van Oosten, Tijs Rooijakkers, Joran van Soest en Ema Vaneková. Een gevarieerd gezelschap, waarbij ook de ervaring met grafische technieken erg uiteenloopt. Sommigen werken al jaren met zeefdruk of hebben ervaring met etsen, maar er zitten ook kunstenaars bij die het drukwerk van hun werk normaal uitbesteden. Daarom kunnen de kunstenaars begeleiding vragen van een werkplaatsmeester in het GA.

Beginnend kunstenaar Ema Vaneková was heel erg blij toen ze gevraagd werd voor dit project: “Ik wil ontdekken hoe mijn beelden en gedachten zich verhouden tot een andere wijze van maken.” Haar voorkeur ligt bij de hout- en linosnede: “De rijke geschiedenis van deze beeldtaal en de directe ambacht in het maken spreekt me erg aan.”

Lotte van Lieshout (foto linksboven) gaat werken met litho: “Ik kijk ernaar uit een nieuwe techniek te onderzoeken. Dit project laat me voelen dat wat ik maak essentieel is. Ik voel de noodzaak nieuw werk te maken en het daarna te verspreiden.”

Arjan Janssen heeft zijn eerste stappen al gezet in het GA: “Het was een verademing om weer eens onder de mensen te zijn. Zoals iedereen mis ik het contact met het kunstenveld enorm. Fijn om weer fysiek aanwezig te zijn op een plek waar creativiteit de baas is.”

Te koop
Het grafisch werk dat de kunstenaars maken wordt in een oplage van 10 gedrukt. Ze mogen zelf de techniek(en) bepalen, maar de grootte is voor alle werken gelijk: 60 bij 40 cm. Eén exemplaar gaat naar Het Noordbrabants Museum, de andere exemplaren zijn bestemd voor de verkoop. Een unieke kans om tegen een betaalbare prijs een kunstwerk van een talentvolle kunstenaar in huis te halen! De prijzen liggen tussen de €381,50 (zonder lijst) en €545 (met lijst) incl. btw. De gehele opbrengst gaat naar de kunstenaar.

Tijs Rooijakkers (boven op de foto): "Ik heb altijd al eens een litho willen maken maar nooit de tijd ervoor genomen. Het proces, voorbereiden van de steen, de ambacht ervan, de focus, alles vond ik prachtig.  Nog veel te leren dus zeker voor herhaling vatbaar."

Jeroen de Leijer (linker foto midden pagina): "Voor dit project heb ik met zeefdruk gewerkt. Ik ben uitgeknipte vormen gaan belichten. De vormen druk ik afzonderlijk af zodat er een veelkleurige prent ontstaat. Door de kleuren transparant te houden wil ik kijken wat er gebeurt als ze over elkaar heen gedrukt worden."

Foto's: Michael Bögels