Groepen in het GA

Groepsuitje bij het Grafisch Atelier 

Rondleidingen en demonstraties in het Grafisch Atelier
Wil je met collega’s, vrienden, familie iets leuks ondernemen? Of misschien organiseer je een vrijgezellenparty of met een reünie?
Het atelier heeft de ruimte voor de ontvangst van groepen en heet jullie graag welkom. Maak kennis met de geur van inkt en de indrukwekkende drukpersen. Altijd al eens willen hoe Rembrandt een ets maakte op een metalen plaat en waarom daar zuur bij komt kijken?
Of ben je benieuwd hoe een zeefraam er uit ziet, of die wordt afgedrukt wordt? En boeken, die werden vroeger toch ook gedrukt op een pers? Neem dan je je gezelschap mee naar het Grafisch Atelier!


Tijdens de rondleiding ontdek je de mogelijkheden die het atelier biedt aan kunstenaars en liefhebbers die er werken, uitvinden en onderzoeken. We gidsen je langs onze diverse persen vertellen je over het ontstaan van het atelier en de technieken.
Desgewenst geven we ook een korte demonstratie van een van de technieken, zoals ets, droge naald, zeefdruk of litho.

 

Workshops voor groepen

Wil je liever zelf aan de slag? Combineer je bezoek dan met een workshop. Om je een idee te geven staan hieronder een aantal ideeën:

- Design en druk
(Linnen tas of kaarten bedrukken met sjabloon)
Altijd je eigen design op een tas willen hebben? Of een eigen serie kaarten?
In deze workshop ga je eerst aan de slag met papier en schaar om een eenvoudige afbeelding uit te knippen.
Dan plak je je uitgeknipte sjabloon onder de zeef en druk je je eigen design eerst op papier en vervolgens op een linnen tas of kaarten. Je kunt helemaal kiezen welk ontwerp of kleur je wil. Liever zwart of toch maar goud? Het kan allemaal.
Zo heb je straks altijd je tas of een handgemaakt kaartje bij de hand.
Je kunt natuurlijk ook een gezamenlijk kunstwerk maken door meerdere sjablonen op 1 vel te drukken.


-Plat onder de pers
Voor deze workshop is tekenkunst niet vereist. Jullie gaan aan de slag met onze grote pers. En gebruiken meegenomen materialen zoals bijvoorbeeld delen van planten zoals stengels en bladeren om af te drukken. Je kunt er ook voor kiezen andere platte  materialen te gebruiken en af te drukken: gaas, papier, netjes, draden, allerlei platte dingetjes en vormen. Jullie leren hoe je ze ininkt en drukt  af op papier.
Bij deze workshop gaat het om vormen en kleuren combineren en gedetailleerde afdrukken maken.
Je kunt op papier drukken en zo bijvoorbeeld kaarten maken, of op een tasje bijvoorbeeld.

-Tekenen in spiegelbeeld- etsen
In deze workshop tekenen en krassen jullie lijnen op een plaatje, die jullie vervolgens inwrijven met inkt. Na de overtollige inkt verwijderd te hebben drukken jullie je plaat af onder de pers. Ooit is deze techniek uitgevonden als manier om je tekening te kunnen reproduceren, maar in onze tijd geeft het juist een bijzonder en uniek resultaat. Let wel op, je tekening komt in spiegelbeeld onder de pers vandaan! Etsen is een fijne manier om je tekening af te drukken, eventueel in verschillende kleuren. Ook kun je na de eerste afdruk er op je etsplaatje nog iets bijtekenen en een nieuwe afdruk maken.
Jullie kunnen er ook voor kiezen alle platen tegelijkertijd op 1 groot vel af te drukken, zodat je samen 1 grote afdruk hebt.

Eigen idee?
Het is bij ons ook mogelijk om met een eigen idee/thema te komen. Zag je een workshop voorbij komen en denk je dat die beter past?
Neem dan gewoon contact op. Meer over workshops op maat vind je op de 'workshop op maat' pagina.


Lunch en bezoek aan exposities
 
Wil je je workshop uitbreiden met een lekkere lunch of koffie/thee met gebak? In de Willem Twee fabriek zit het café de Hangop, een gezellige plek om te starten of juist te eindigen. In de expositieruimtes zijn regelmatig exposities te zien, zoals bijvoorbeeld de World Press Photo. Op de bovenste verdieping van het gebouw hebben kunstenaars hun  atelier, hier kun je (op afspraak) bij sommigen ook een kijkje nemen.
 
Meer info of overleggen?
 
In samenspraak met jou maken we graag een programma op maat. Neem dus zeker contact op als je iets speciaals in gedachte hebt. Dit kan via educatie@gadenbosch.nl of 073 - 613 42 77 (contactpersoon Marie-Louise Wasiela)