Nieuwsoverzicht

11 november 2020

DRUKSavond

Muziek, bier, inkt en papier

Woensdag 11 november is er een aangepaste editie van de vaste DRUKSavond. Kom je experimenteren?

Lees meer
14 oktober 2020

Eerste internationale artist-in-residence in het GA

Japanse kunstenares Chikako Watanabe onderzoekt woon- en leefvormen in Den Bosch

Onder de noemer Aircraft gaat in oktober de eerste internationale artist-in-residence van start in het Grafisch Atelier. De van oorsprong Japanse kunstenaar Chikako Watanabe gaat in meerdere werkperiodes aan de slag met het visualiseren van nieuwe stedelijke, duurzame verbindingen tussen Den Bosch en haar bewoners.

Lees meer
14 oktober 2020

In da house

Vier studenten van AKV│St Joost zijn geselecteerd voor een eerste uitwisseling in het kader van ‘In da House’. De studenten zouden onder begeleiding van twee werkplaatsmeesters van het GA een week in het Frans Masereel Centrum in het Belgische Kasterlee verblijven. Helaas zijn we, vanwege de verslechterende situatie rondom het coronavirus, genoodzaakt de schoolresidentie aan te passen.

Lees meer
11 september 2020

De Jaaprent komt eraan!

Suze Swarte ontwerpt Jaarprent 2020

In dit bijzondere jaar, waar alles een reset nodig heeft, hebben we kunstenaar Suze Swarte gevraagd de Jaarprent te ontwerpen.

Lees meer
11 september 2020

Maak kennis met Yara, onze nieuwe stagiaire

We hebben een nieuw gezicht in het GA. Dit najaar loopt de enthousiaste HKU student Yara Arts (23 jaar) stage bij ons. Ze stelt zich zelf aan jullie voor.

Lees meer
9 september 2020

Het Grafisch Atelier Den Bosch ontvangt bijdrage van het Mondriaan Fonds

We hebben iets te vieren bij het GA! Vandaag kregen we het geweldige nieuws dat het Mondriaan Fonds ons programmaplan ‘op glad ijs’ financieel gaat ondersteunen.

Lees meer
2 september 2020

Grafisch Atelier weer open van ma t/m za

We zijn ontzettend blij dat onze deuren sinds 12 mei weer open zijn. De belangstelling om te drukken blijft onverminderd groot, daarom hebben we onze openingstijden sinds deze week verruimd naar de dagen en tijden die jullie gewend zijn. Natuurlijk zijn er in deze bijzondere tijden wel extra spelregels, zodat we allemaal goed kunnen werken. Hieronder lichten we deze toe.

Lees meer
30 augustus 2020

Addy Graafmans maakt vriendenprent 2020

Ieder jaar krijgen nieuwe en bestaande vrienden van het GA een exclusief voor hen gemaakte prent. Dit jaar maakt kunstenares en vaste werkplaats gebruiker Addy Graafmans een kleurrijke en strakke vriendenprent gebaseerd op een boordclipsluiting

Lees meer
29 juli 2020

#troostkunst wordt #indrukmakers

Toen het GA vanwege corona dicht was, zijn we gestart met het posten van #troostkunst op onze Facebook pagina en Instagram. Mooie beelden ondersteund met korte verhalen.

Lees meer
3 juli 2020

Unieke prenten Henk Visch per opbod verkocht

Tijdens de lockdown is in het Grafisch Atelier een drietal prenten van de Brabantse kunstenaar Henk Visch boven water gekomen. Het zijn etsen die hij met aquarel bewerkt heeft.  Not Today, Too Late en No World zijn alle drie in het Grafisch Atelier gedrukt in een oplage van twintig exemplaren. Ze werden in 2007 aangeboden als Vriendeprent. Het zijn etsen die hij met aquarel heeft bewerkt. De eenvoudige figuren met bescheiden kleuraccenten verwijzen naar het thema tijd.

Lees meer
1 mei 2020

Rewrite Your Future

Posters van hoop en optimisme kleuren de straat!

De wereld is in een rap tempo veranderd. We zullen onze toekomst opnieuw gaan schrijven. Dat wordt één van de grootste uitdagingen ooit.
1600 posters duiken straks op in de straten van ’s-Hertogenbosch. Opvallend, inspirerend en springlevend! De beelden laten zien dat het ondanks deze lastige tijden niet moeilijk is om positief te blijven; schoonheid zit immers in een klein hoekje.

Lees meer
10 april 2020

Wisseling van de wacht in het bestuur

Het is een goede gang van zaken dat bestuursleden elkaar afwisselen. Zo heeft het Grafisch Atelier afscheid genomen van een tweetal bestuursleden en twee nieuwe verwelkomd. Hoe kijken de oud-bestuurders terug op hun tijd bij het Grafisch Atelier en wat willen de nieuwe gaan brengen? Hier een korte impressie van oud en nieuw.

Lees meer
31 maart 2020

Roos, onze nieuwe kracht op de backoffice

Nu het GA al een tijdje is gesloten, hebben nog niet veel mensen kunnen kennismaken met ons nieuwe teamlid: Roos van den Oetelaar. Roos is kunstenaar en schrijver en zal het Grafisch Atelier voornamelijk gaan ondersteunen achter de schermen met administratieve taken.

Lees meer
24 maart 2020

Coronavirus maatregelen Grafisch Atelier Den Bosch

Vanwege de aangescherpte overheidsmaatregelen zijn alle cursussen en workshops van het Grafisch Atelier tot 1 juni 2020 geannuleerd. Onze werkplaats blijft voorlopig tot maandag 1 juni gesloten.

Lees meer
Floor stagiaire
21 februari 2020

Maak kennis met Floor

onze nieuwe stagiaire

Sinds eind januari hebben we bij het GA een super leuke stagiaire, genaamd Floor die het team het komend half jaar full-time komt ondersteunen. Tijdens deze periode zal zij ook een afstudeeropdracht formuleren en uitvoeren.

Lees meer
21 februari 2020

RAAMprent door Willemijn van Dorp

Willemijn van Dorp, enthousiast gebruiker én werkplaatsmeester van het GA, is gevraagd om de volgende RAAMprent te maken.

Lees meer
15 januari 2020

Herontdekking van het Grafisch Atelier door studenten kunstacademie

Op woensdag 8 januari jl. is een groep studenten van AKV Sint Joost in het Grafisch Atelier langs geweest voor een nadere kennismaking met het atelier. Student en gebruiker van het Grafisch Atelier Anouk van Pelt had dit georganiseerd voor haar medestudenten.

Lees meer
18 december 2019

Wijziging tarieven in 2020

Het is al lang geleden dat we de tarieven in het GA hebben aangepast, maar de huur van de werkplaats en de inkoop van de materialen zijn de afgelopen jaren wel gestegen. Vandaar dat wij een prijsverhoging gepast vinden. Hieronder een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

Lees meer
6 november 2019

Leporello tijdens Parariso

Het waren bezige weken in het Grafisch Atelier tijdens het leporello project tijdens Parariso. Ontwerpers waren druk met hun beeld, van fysiek tot digitaal, en de schrijvers sloten in een rustig hoekje van het atelier daarop aan in woorden. De samenwerking tussen schrijvers en ontwerpers verliep positief, beide disciplines hebben elkaar verrast. Het resultaat mag er dan ook zijn. De vruchtbare uitkomsten ervan zijn met de risoprinter gedrukt en handmatig tot een leporello gebonden.

Lees meer
6 november 2019

Red de platanen

Er is sprake van dat de Platanen in ‘t Zand plaats moeten maken voor een trillingswand van ProRail. Die zou overlast voor de bewoners moeten verminderen als de NS meer goederentreinen door Den Bosch laat rijden. Bewoners en organisaties in de wijk zijn het hier niet mee eens. De bomen staan er al tachtig jaar, bieden schaduw en maken de wijk groen en leefbaar.

Lees meer
Jaaprent 2019
30 oktober 2019

Peter Koene maakt Jaarprent 2019

Ieder jaar nodigt het Grafisch Atelier een bekend kunstenaar uit om een jaarprent te maken.  Peter Koene maakte dit keer de prent, getiteld “Melancholie”. Hij heeft dit verbeeld met een linosnede, zijn favoriete techniek.

Lees meer
Erwin Blok king of the stencil
10 oktober 2019

Binnenlopen bij King of Gestetner

Erwin Blok, oftewel the 'King of Gestetner' geeft vier inloop workshops op 2 en 3 november. In deze workshops ga je aan de slag met de machines van Gestetner die ontworpen zijn in 1881 om tekst en/of tekeningen te vermenigvuldigen met behulp van een moedervel (stencil).

Lees meer
19 september 2019

Grafisch Atelier zet ’t Zand op de Kaart

De Bossche wijk ’t Zand kent een groot aantal culturele en kunstzinnige hotspots waar het bruist van de activiteiten. Een mooie aanleiding om dit gebied aan de rand van de binnenstad op de kaart te zetten. Niet alleen de Verkadefabriek en het Grafisch Atelier Den Bosch zijn hier te vinden, maar ook Willem Twee muziek en beeldende kunst, Koudijs Ateliers, het Werkwarenhuis, Social label, kunstruimte De Melkfabriek en de Skatehal.

Lees meer
open monumentendag
11 september 2019

Bezoek het Grafisch Atelier op Open Monumentendag

Tijdens Open Monumentendag kun je een kijkje komen nemen bij het Grafisch Atelier en ook de rest van het pand bezoeken, waarin ook Willem Twee muziek en beeldende kunst onderdak heeft.

Lees meer
Ine Rutgers directeur Grafisch Atelier Den Bosch
3 september 2019

Kennismaken met Ine Rutgers

Sinds begin september is Ine Rutgers de nieuwe directeur van het Grafisch Atelier Den Bosch. Aan de hand van 9 vragen stelt ze zichzelf voor.

Lees meer
15 augustus 2019

Astrid Florentinus maakt vriendenprent

Vrienden zijn heel belangrijk voor het Grafisch Atelier Den Bosch. Ze bieden ons niet alleen financieel maar ook mentaal een grote steun in de rug. Als dank voor deze vriendschap is er het vriendeprentje. Ieder jaar krijgen onze nieuwe en trouwe vrienden deze exclusief voor hen gemaakte prent. Dit jaar maakte illustrator en printmaker Astrid Florentinus de gevoelige prent ‘Staring in the night’.

Lees meer
Goede Doelen Gids Den Bosch
2 juli 2019

Grafisch Atelier in Goede Doelengids

De eerste Goede Doelengids 's-Hertogenbosch is een feit. Burgemeester Jack Mikkers nam gisteren in het stadhuis het eerste exemplaar tijdens een feestelijke bijeenkomst in ontvangst.

Lees meer
Ontwerp voor Stichting 1184
24 juni 2019

Verbondenheid Stichting 1184 verbeeld

Een zeefdruk in fluor en zwart die de verbondenheid weergeeft, die zo kenmerkend is voor Stichting 1184. Peter Korsman van graphic design studio Autograph maakte op uitnodiging van Stichting 1184 een ontwerp voor het gedicht van stadschroniqueur Eric Alink. “Elfhonderdvierentachtig keer mag vreugdevuur ontbranden, want jij maakt grote daadkracht los, veraangenaamt ’s-Hertogenbosch – stad van verbonden handen.” Zo eindigt het krachtige gedicht.

Lees meer
19 juni 2019

Een tas vol kunst

De grote vakantie kan soms lang duren voor kinderen van de basisschool. Niet alle kinderen kunnen op vakantie. En als je wel weggaat, is dat misschien net niet tegelijk met je klasgenoten en blijft er veel tijd over om je te vervelen. Om kinderen in de zomerperiode creatief te prikkelen, komt Babel met iets nieuws: Tasje Kunst. Dit doen ze in samenwerking met andere Bossche culturele instellingen, zoals het Grafisch Atelier.

 

Lees meer
6 maart 2019

Boschprent als cadeau

Wist je al dat het Grafisch Atelier een prachtige collectie aan prenten verkoopt? Kunst in oplage én unieke werken. Regelmatig komen er particulieren en bedrijven langs voor bijvoorbeeld een cadeau of relatiegeschenk. De Boschprent van Theo Barten is zo'n prent die hier uitermate geschikt voor is.

Lees meer
29 januari 2019

Nieuw! Risoprinter in het atelier

We hebben een nieuwe aanwinst in het Grafisch Atelier: een Riso-apparaat. Een duurzame printer, waarmee je zeefdrukken met een handgemaakte uitstraling, in oplage kunt maken. Met deze aanschaf bieden we als enige werkplaats in Brabant een openbaar toegankelijke Risoprinter.

 

Lees meer