11 september 2020

Maak kennis met Yara, onze nieuwe stagiaire

We hebben een nieuw gezicht in het GA. Dit najaar loopt de enthousiaste HKU student Yara Arts (23 jaar) stage bij ons. Ze stelt zich zelf aan jullie voor.

“Al zo lang als ik me kan herinneren maak ik verhalen en beeld. Toen bleek dat ik mijn droomstudie biologie niet kon doen, heb ik mijn zinnen op de kunstacademie gezet. Ik wilde leren hoe ik verhalen echt goed kon schrijven, onderbouwen en verbeelden. Het mooie is, bij mijn studie Illustratie op de HKU kan ik mijn fascinatie voor biologie en kunst combineren! The best of both worlds dus eigenlijk.

Handen vol met inkt
Bij het Grafisch Atelier ga ik de komende tijd aan de slag met de etstechniek. Oude kunst en oude technieken hebben mij altijd al geïnteresseerd. Ik zou het zonde vinden als deze eeuwenoude technieken verloren gaan in de moderne tijdsgeest. Zoveel mensen werken alleen nog maar digitaal, omdat het voor hun gevoel toegankelijker en makkelijker is. Ik kan niet tekenen op een scherm, want dan mis ik het gevoel van bezig zijn. Ik wil mijn handen vol met inkt hebben, een hele dag spenderen met eindeloos veel krasjes op een etsplaat maken. En vervolgens de voldoening die al dat werk met zich meebrengt. Een heel erg fijn gevoel. 

Leren en verkennen
Ik werk aan een project voor mijn afstuderen. Ik heb zelf een mythe geschreven die gaat over onze noodzaak om de wereld om ons heen te moeten verklaren, om hem daarmee te kunnen controleren. Dit wil ik vervolgens gaan omzetten naar een prentenboek voor volwassen of een beeldroman, hoe je het ook wil noemen. Bij het Grafisch Atelier maak ik de beginselen van dit beeld-boek. Rustig kunnen onderzoeken hoe die wereld er uit moet gaan zien en tegelijkertijd de technieken leren en de kennis van alle andere kunstenaars in de werkplaats verkennen. Want iedereen is zo toegankelijk. Tijdens de gezellige thee- en koffiemomentjes zitten we vaak lekker even te kletsen. De sfeer is heel erg open en men accepteert elkaar. Hier wordt je niet beoordeeld op je kundigheid maar op je enthousiasme. Als je wil leren dan kun je komen leren!”