16 november 2019

Presentatie Jaarprent Peter Koene

Het Grafisch Atelier Den Bosch presenteert de nieuwe Jaarprent van Peter Koene op zaterdag 16 november a.s. om 16.30 uur in de Spiegelzaal van de Willem Twee Fabriek. Hier is ook een kleine overzichtstentoonstelling van deze kunstenaar te zien. Margriet Kemper, bekend van haar kunst- en cultuurblogs De Vos op Maandag, houdt een reflectie op het werk van Peter Koene. Aansluitend wordt het glas geheven in het Grafisch Atelier, waar ook een korte videofilm te zien is over het werk van Peter Koene.

- Zaterdag 16 november om 16.30 uur
- Spiegelzaal (begane grond) Willem Twee Fabriek, Boschdijkstraat 100, 5211 VD ‘s-Hertogenbosch
- Iedereen is van harte welkom!

De prent

De prent draagt de titel 'Melancholie' en is veelzeggend in zijn eenvoud. We zien een figuur met een hoofd in de vorm van de maan, die leunt op een door hem zelf getekende lijn. De maan maakt deel uit van de nachthemel met sterren en lijkt zich tegelijkertijd ergens binnen te bevinden. De lino is onder meer geïnspireerd door een prent van Albrecht Dürer, waarop een moedeloze engel wacht op iets ondefinieerbaars. De prent is een mooi verzamelaarsitem in een kleine oplage van 50 stuks en wordt na al die jaren nog steeds voor een sympathieke prijs van 100 euro aangeboden. De Jaarprent kan ter plekke worden aangeschaft, maar is ook te bestellen via de online grafiekwinkel.
Ben je vriend van het Grafisch Atelier: dan kun je de jaarprent met 10 euro korting mee naar huis nemen.

De kunstenaar

Peter Koene is vanaf het eerste uur betrokken bij het Grafisch Atelier, in verschillende hoedanigheden. Als mede-oprichter, beheerder van het pand, bestuurslid en nu als werkplaatsmeester. Thuis in alle grafische technieken. Toen hij op jonge leeftijd kennismaakte met de linosneden van Aad de Haas wist hij meteen: dit wil ik ook. Het werd zijn favoriete druktechniek, die ook goed was voor de vervaardiging van de jaarprent van zijn hand. Met zwarte inkt gedrukt, zoals al zijn lino’s. Verwijzend naar de weemoedige geest van de melancholie, die juist bevlogen en geïnspireerd kan raken en iets nieuws kan scheppen. De kunstenaar ten voeten uit. Lees verder over Peters inspiratie.