Henny Schakenraad

Expositie 'CUSTOM MADE ART' discover possibilities

Periode: 4 november 2006 t/m 26 november 2006
Opening: 4 november 2006 om 16:00

Onder deze titel heeft beeldend kunstenaar Henny Schakenraad vanaf 4 november 2006 een solo expositie in het Grafisch Atelier in Den Bosch.
Tijdens de expositie laat Henny Schakenraad u naast de resultaten van haar "KOFFIEKOPJESPROJECT" 2004/2006 ook autonoom werk zien, beide gerealiseerd door gebruik te maken van traditionele keramische zeefdruktechniek en bewerkingen met Adobe Photoshop.

De presentatie van het werk van Henny Schakenraad heeft iets van 'een ontregelde binnenhuisarchitecte. Ze stuurt het hele huis in de war, maar dan wel op een mooie manier'*).
(* citaat uit het openingswoord van Rick Vercauteren, directeur Museum van Bommel van Dam, Venlo, bij een eerdere expositie van de kunstenaar).

Bij haar toepassingen van de keramische zeefdruktechniek en de computerprints keert zij gegevens om, associeert ze en combineert ze, met als uitkomst een zeer bijzonder resultaat. Voorbeelden van werk dat o.a.te zien is op de expositie:

  • Een in opdracht ontworpen 42 delig servies, waarbij 'verpakking' het uitgangspunt is geweest.
  • Een originele familiestamboom, die in de praktijk zomaar vertaald kan worden naar bijv. het presenteren van een directielijn binnen een bedrijf.
  • Stokbroodschalen met ogen, als portret aan de muur.
  • Eigenzinnige zelfportretten van de kunstenaar, die laten zien dat een portret zeker niet alleen op een traditionele manier gerealiseerd hoeft te worden.

En dan natuurlijk de resultaten van haar 'KOFFIEKOPJESPROJECT', waarbij de kunstenaar de saaiheid en grootschaligheid van het gebruik van koffiekopjes binnen het bedrijfsleven op een unieke manier doorbreekt door met steeds nieuwe ontwerpen (in gelimiteerde oplagen) in te spelen op de eigenheid van het bedrijf waarvoor de kopjes zijn ontworpen. Dit project heeft zich inmiddels 'als een koffievlek' verspreid, waarbij het mooi is om te zien hoe ieder bedrijf zich op zijn eigen wijze onderscheidt.
Het bijzondere van dit project is, dat gebruik gemaakt wordt van bestaand serviesgoed, waarop met keramische zeefdruktechniek, ludieke, frivole, spraak- en smaakmakende designs worden gedrukt, waardoor unieke koffiekopjes zijn ontstaan.
Binnen bijvoorbeeld het bedrijfs- en verenigingsleven zijn deze ontwerpen ook breder door te trekken naar andere keramische toepassingen, waardoor unieke relatiegeschenken, geschenken bij bijzondere jubilea etc. kunnen ontstaan. Ook hiervan zijn voorbeelden te zien op de expositie.

Wie is Henny Schakenraad?
Henny Schakenraad (1955) woont in Den Dungen en heeft haar opleiding gehad aan de aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg (1984).
Haar vrije werk heeft een sterk grafisch karakter, vooral door het gebruik van het enorme kleurenscala wat zich bevindt binnen de zwarten, de witten en de grijzen. De keuze van haar materialen wordt daarop afgestemd en het gebruik van taal en papier zorgen ervoor dat zichtbaar wordt "dat er vorm huist in taal". Bij haar toegepaste keramische designs en haar 'koffiekopjesproject' worden bovenstaande gegevens doorgetrokken en "letterlijk" uitgewerkt.

Werk van Henny Schakenraad kunt u ook bekijken op haar website: www.hennyschakenraad.nl