Die Lausnitz Bücher

Boeken en tekeningen van Charles van Otterdijk

Periode: 8 september 2007 t/m 30 september 2007
Opening: 8 september 2007 om 16:00
Charles van Otterdijk toont in Die Lausnitz Bücher beelden van schuilplekken en uitkijkposten verstopt in een Duits woud.
Lausnitz is niet alleen een afgelegen plek in het voormalige Oost-Duitsland waar de kunstenaar regelmatig verblijft, maar ook een plek waarmee hij familiebanden heeft.
In deze omgeving stootte Charles van Otterdijk tijdens zijn tochten door de bossen bij toeval op verborgen verblijfsplaatsen, uitkijkposten en andere tekens van een teruggetrokken leven.

Ook in het driedimensionale werk van Van Otterdijk ligt de nadruk op het creëren van plaatsen om je terug te trekken en op objecten die daarbij behulpzaam zouden kunnen zijn. Bij nader inzien zijn het veeleer driedimensionaal uitgevoerde geestelijke verkenningen op het gebied van terugtrekken, vasthouden en beschermen dan daadwerkelijk te gebruiken objecten en interieurs.
Zo zijn ook de Lausnitzbeelden niet éénduidig.
Mensen zijn er niet te zien. En tekens van menselijk verblijf eigenlijk ook niet.
De boeken geven geen uitsluitsel over het gebruik van deze plaatsen. Op de omslagfoto's na zijn de boeken leeg.

Charles van Otterdijk (Deurne, 1966) heeft de laatste jaren zijn werk laten zien in onder andere Künstlerhaus Dortmund, het NICC in Antwerpen, TENT. in Rotterdam en op de 1e Triënnale voor Beeldende Kunst, Mode en Design in Hasselt.
Naast Die Lausnitz Bücher toont Charles van Otterdijk ook tekeningen, een aspect van zijn werk dat hij slechts sporadisch laat zien. Dit is de eerste keer dat hij met zo'n grote selectie uit zijn tekeningen naar buiten treedt.