Expositie: Hey Joe, tell us a story!

Storytelling in de beeldende kunst

Periode: 1 februari 2020 t/m 23 februari 2020
Opening: 1 februari 2020 om 15:00

Grafisch Atelier Den Bosch en Willem Twee kunstruimte presenteren de expositie Hey Joe, tell us a story!, een groepsexpositie rondom storytelling. Storytelling is de hedendaagse manier van verhalen vertellen aan de hand van persoonlijke ervaringen in de dagelijkse praktijk. Daarmee wordt een groter verhaal geïllustreerd.


Danielle Lemaire, 'Het bezoek', 2019

Het is een kunst apart om een verhaal te vertellen zonder begeleidende woorden. Dus zonder tekst, zonder uitleg, geen audiotour, geen rondleiding. Dat is de uitdaging waartoe een viertal jonge kunstenaars zich gesteld ziet. Het gaat om jonge getalenteerde beeldend kunstenaars vanuit verschillende disciplines. In januari 2020 gaan zij in het Grafisch Atelier onder begeleiding van de werkplaatsmeesters aan de slag. De resultaten zijn te zien op de expositie getiteld Hey Joe, tell us a story! Daarnaast is van enkele kunstenaars bestaand werk geselecteerd dat aansluit bij het thema van de expositie.

 

Afbeelding linksboven: Marthe Zink, afbeelding rechtsboven: Michael Borremans

Verbeeldingskracht
Met de opdracht om een verhalend beeld te maken gaan zij die maand aan het werk. Het beeld nodigt de toeschouwer uit om zijn eigen associaties erbij te hebben en een bijbehorend verhaal, dat mogelijk teruggrijpt op ons collectieve geheugen. Ook verwijzen opgeroepen verhalen naar de cultuur van de toeschouwer. De tentoonstelling nodigt uit om voorbij het weten te kijken en ruimte te maken voor ongebreidelde verbeeldingskracht en onverwachte invalshoeken. De kunstenaar verbeeldt een richting, de toeschouwer maakt het verhaal. Bij voorkeur een verhaal dat beklijft, dat een voor en een na markeert.

Kunstenaars
De expositie toont naast het werk van jonge kunstenaar ook bestaand werk van ervaren beeldend kunstenaars, die veel affiniteit hebben met storytelling. Dit zijn: Monique Broekman, Michael Borremans, Frank Halmans, Matijs van de Kerkhof, Danielle Lemaire en Lars Weller.

De vier kunstenaars die in januari aan de slag gaan om nieuw werk te maken in het Grafisch Atelier zijn: Marijn J. Kuijper, Guy Vording, Hanna de Haan en Marthe Zink. Tevens zal het werk van Choi Wong te zien zijn. Momenteel maakt zij nieuw grafisch werk bij werkplaats Plaatsmaken in Arnhem.

Panorama Hesjtèk # | Hanna de Haan
Ook te zien: de installatie 'Panorama Hesjtèk #' van Hanna de Haan, bekijk de video-impressie