Leporello Kunstproject

Stroom van woord en beeld

Periode: 7 oktober 2019 t/m 27 oktober 2019

Panta Rei, oftewel alles stroomt, is het thema van Grafiek2019. Wat gebeurt er als je gedachten laat stromen in een opeenvolging van tekst en beeld? Het Grafisch Atelier onderzoekt dit in het maakproces van een leporello, een boekje met waaiervormige binnenbladen. Het idee is dat tekst en beeld elkaar aanvullen in een gelijkwaardige vorm.

Kettingreactie
Binnen een periode van een maand worden er vier leporello’s gemaakt, door zes schrijvers en zes beeldend kunstenaars op elkaar te laten reageren. Alle deelnemers ontmoeten elkaar vooraf om kennis te maken. Vier deelnemers beginnen met een eerste blad te vullen, waarna in een ketting van reacties op elkaar de vier kleine boekjes gevuld raken met elkaar versterkend beeld en tekst. De serie wordt eerst gedrukt in Riso en vervolgens als leporello gebonden.

Eindresultaat 
De leporello’s worden meteen na het maakproces op de werkplaatsmuur getoond, zodat ze te bekijken zijn, door de makers zelf en de bezoekers tijdens Parariso. Daarnaast zullen de tussentijdse vorderingen van het project ook via social media gedeeld worden. Houd de Facebook en Instagram accounts van het Grafisch Atelier dus in de gaten. Het eindresultaat van de ontstane series zijn hierna ook te bewonderen in de Melkfabriek in Den Bosch. De leporello’s zullen in een kleine oplage gedrukt worden en zijn dan te koop bij onder meer het Grafisch Atelier.

Leerzaam proces
Voor zowel de deelnemende kunstenaars als schrijvers is het de bedoeling om iets nieuws te leren en verder te kijken dan de eigen dagelijkse werkwijze. Door in het Grafisch Atelier aan de slag te gaan, met een strakke deadline en een beeld of tekst waar je ‘iets mee moet’ worden de deelnemers gedwongen om van het eigen pad af te wijken, wat heel verrassend kan uitwerken. Ook nadat een blad is toegevoegd is het nog niet klaar, want hoe interpreteert de opvolger dit? Naast het maken van een pagina met eigen autonome tekst of beeld, moet de bijdrage ook een passende toevoeging zijn in het geheel van de serie.

Kennismaking grafische technieken
Door steeds twee mensen tegelijk in de werkplaats te laten werken, kunnen zij een kijkje nemen in elkaars discipline en werkwijze, en die van de kunstenaars die aan het werk zijn in het Grafisch Atelier, in nieuwe contacten de dialoog aangaan over het werk. Verder is er de mogelijkheid om te leren werken met de Risoprinter en andere grafische technieken.

Deelnemers
De volgende kunstenaars en schrijvers doen mee: Barend van Hoek, Jolande Traa, Niels Duffhues, Laura Andriessen, Koosje Schmeddes, Katinka Polderman, Esther Hoogendijk, Lucas Kastelijn, Renk van Oyen, Renske van Dillen, Jeroen Thijssen en Roos Marthe Thijsen.

Parariso
Dit kunstproject is onderdeel van Parariso. Van 5 oktober t/m 10 november zet het Grafisch Atelier Den Bosch met dit event de Risografie in de spotlights. Samen met kunstliefhebbers en kunstmakers onderzoeken, tonen en vieren we de wondere technieken van de Risoprinter. Wees erbij!

Bekijk het hele programma van Parariso