Tekenproject Bestuiving

Periode: 20 augustus 2019 t/m 29 september 2019

Locatie: Spiegelzaal (begane grond)
Openingstijden: ma t/m vr van 09.00 - 17.30 uur, za/zo van 11.00 - 17.00 uur
Gratis toegankelijk

Reageren op elkaars werk vormde de aanleiding voor een groep enthousiaste kunstenaars tot het intieme tekenproject 'Bestuiving'. Rosalie van de Loo - Bosma, Esther Beysens, Lonneke Kerkhoven, Maartje van der Kruijs en Sarah Linde raakten geïnspireerd door elkaars veelzijdige tekeningen. Die verzonden ze telkens per post naar elkaar, als tegenwicht voor onze huidige snelle tijd.

Het ontstaansproces
Als startpunt maakten ze een viertal tekeningen op A5 formaat die ze intuïtief naar één van de anderen stuurden. Vervolgens reageerde de ontvanger met een tekening en stuurde deze weer naar een andere kunstenaar, enzovoort. Dit heeft zich ontrold tot een verrassende serie tekeningen, los van elkaar ontstaan, zonder enig zicht op het geheel. Met als bijkomstig effect: een inspirerende en stimulerende injectie voor ieders kunstenaarschap. De tekeningen werden voorzien van codes, zodat de reeks later in volgorde van inspiratie verbonden kon worden.

Een jaar na de start
Toen de kunstenaars na een jaar bij elkaar kwamen om de tekeningen naast elkaar te leggen en te zien hoe de serie zich had ontwikkeld, groeide het idee om het bestuivingsproject te tonen aan het publiek. Tien jaar eerder werkte dezelfde club bij het Grafisch Atelier samen in een grafiekproject getiteld 'Endogeen'. De deelnemers zijn blij dat ze de resultaten van hun nieuwe samenwerking nu weer mogen tonen aan de muren van het Grafisch Atelier.

Visie op het leven
Het bijzondere aan de samenwerking is dat het geheel tot stand kwam vanuit ieders individuele inbreng met elk haar eigen karakter. Zo gaat Esther Beysens in haar werk op zoek naar de dynamiek tussen de vorm en identiteit van dagelijkse dingen en neemt Lonneke Kerkhoven in haar werk het lichaam als wezenlijk uitgangspunt. Maartje van der Kruijs neemt de kijker met haar tekeningen mee in haar verhalenwereld en Rosalie van de Loo - Bosma speelt een spel tussen intuïtie, toeval en wil. Sarah Linde richt zich op de verbinding van mens, natuur en dier. Zo ademt het hele project een essentiële visie op het leven.


De vijf kunstenaars