Uit de werkplaats: Janine Hendriks & Jan Veenman

Periode: 22 mei 2019 t/m 30 juni 2019

22 mei 2019 De komende tijd zal het Grafisch Atelier geregeld een podium geven aan kunstenaars en andere gebruikers van de werkplaats. Iedere keer tonen twee kunstenaars hun werk in een kleine expositie. Jan Veenman en Janine Hendriks, beide vormgevers, zijn de eerste twee die hiervoor zijn uitgenodigd.

22 mei 2019

Periode: 18 mei t/m 30 juni
Locatie: Grafisch Atelier (1e etage) en Spiegelzaal (begane grond)
Openingstijden: ma t/m vr van 09.00 - 17.30 uur, za/zo van 11.00 - 17.00 uur (zondag alleen Spiegelzaal)
Gratis toegankelijk

De komende tijd zal het Grafisch Atelier geregeld een podium geven aan kunstenaars en andere gebruikers van de werkplaats. Iedere keer tonen twee kunstenaars hun werk in een kleine expositie. Jan Veenman en Janine Hendriks, beide vormgevers, zijn de eerste twee die hiervoor zijn uitgenodigd. Ze maken vrij werk dat de inspiratie voor hun opdrachten voedt. Onder de noemer 'Uit de werkplaats' is hun gezamenlijke expositie tot en met 30 juni te zien in de werkplaats van het Grafisch Atelier en in de Spiegelzaal van Willem Twee.

Janine Hendriks
Janine Hendriks (1978) heeft een grote voorliefde voor papier en druktechnieken. Onder de naam Kaftwerk werkt ze vanuit haar studio in ateliergebouw NS16 te Tilburg voor opdrachtgevers in de culturele sector. Daarnaast maakt ze autonoom grafisch werk en initieert ze samenwerkingsprojecten en exposities.

“Grafiek is voor mij het perfecte medium om te bewegen tussen toegepaste en autonome kunst, het veld waarin ik werk. Als grafisch ontwerper heb ik veel kennis van de mogelijkheden om een ontwerp op een perfecte manier in grote oplage te kunnen laten (re)produceren. Bij de traditionele grafische druktechnieken is het dan ook niet de reproduceerbaarheid waar ik in geïnteresseerd ben, maar datgene wat er tijdens het drukproces spontaan kan gebeuren door een beperkte mate van controle. Als maker schep je de kaders: het formaat, de drager, een kleur. Daarbinnen ontstaat een ruimte waarin je het toeval een kans geeft en zo kun je op onnavolgbare wijze iets waarachtig nieuws laten ontstaan. Soms valt alles op z’n plek en ontstaat er een werk dat je nooit had kunnen verzinnen. Dat is voor mij de perfecte prent.”

Janine houdt van de verrassing die het grafisch werk al doende met zich meebrengt. Beelden zijn kwetsbaar en krachtig. Papier en inkt zijn daarbij niet alleen de materialen waar ze mee werkt, maar ook wezenlijk onderdeel van het verhaal. Ze laat de beelden voor een deel uit zichzelf ontstaan.

Jan Veenman
In de visie van Jan Veenman is ontwerpen een probleemoplossende activiteit. Voor een grafisch ontwerper is dat het verzorgen van informatieoverdracht. De grafisch ontwerper maakt informatie los van tijd en plaats. Zodoende vindt communicatie plaats middels zijn werk.

Omdat vast te leggen hebben we het schrift. Letters symboliseren een klank; klanken vormen woorden en de woorden vormen zinnen: die samenhang zorgt voor de betekenis. Daarmee kunnen we informatie vastleggen. Maar ondanks het feit dat we over veel lettertekens en -typen beschikken, heeft typografie niet dezelfde mogelijkheden om de nuances van het vis-à-vis gesproken woord uit te drukken.

Bij visuele informatieoverdracht speelt het samengaan van tekst, beeld en kleur een grote rol. Dat is het gereedschap van de grafisch ontwerper om sfeer, gevoel en nuances aan te brengen en accenten te leggen. Het is de verantwoordelijkheid van de ontwerper een vorm te creëren die recht doet aan de inhoud, maar ook aan de missie van de afzender. En bovenal een vorm die de ontvanger uitdaagt om de boodschap te willen aannemen. Bijna een halve eeuw heeft Jan zich hier met veel plezier mee beziggehouden. Hij wil graag iets overdragen, ook met zijn vrije werk.