Lezing Plaatjes & Praatjes

Periode: 8 maart 2019 t/m 31 maart 2019

8 maart 2019

Datum: 31 maart 2019
Locatie: Grafisch Atelier Den Bosch
Tijd: vanaf 15.00 (inloop om 14.30 uur) tot 17.00 uur
Gratis toegankelijk

Op zondag 31 maart organiseert het Grafisch Atelier Den Bosch een gratis lezing over de ‘centsprent’. Meer dan 250 jaar waren deze prenten het goedkoopste geïllustreerde drukwerk in Nederland. Centsprenten zijn als het Instagram of Facebook van onze voorouders: razend populair volksvermaak.

Van massamedium tot collectors item
Waar komt het verschijnsel 'centsprent' vandaan? Hoe kon het zich ontwikkelen tot massamedium en waardoor ging het teloor? Aernout G.J.M. Borms, medeauteur van het vuistdikke standaardwerk 'Kinderprenten, centsprenten, volksprenten, schoolprenten', heeft de antwoorden en zal ook een aantal originele centsprenten meebrengen om te bekijken.

Kunstenaars lichten toe
In het tweede deel zijn er een aantal 10-minuten gesprekjes van kunstenaars die deelnemen aan de tentoonstelling Plaatjes & Praatjes. Zo zullen onder meer Casper Verborg, Mieke Robroeks en Jose Quintanar over hun werk en werkwijze vertellen en is er gelegenheid tot vragen stellen.

Hedendaagse centsprenten
De lezing sluit aan bij de tentoonstelling Plaatjes & Praatjes, die tot en met 28 april te zien is in de Willem Twee fabriek. Elf beeldend kunstenaars tonen hier hun eigen hedendaagse versie van de centsprent