De Aleph

Jan de Bie e.a.

Periode: 14 juni 2018 t/m 31 oktober 2018

11-07-2018

25 augustus t/m 28 oktober 2018
Opening 25 augustus 15:30 uur 

Een tentoonstelling met werken van Jan de Bie met literaire bijdragen door Aloys van den Berk, Teddy Tops en Lucas de Waard
Willem Twee Kunstruimte, Grafisch Atelier Den Bosch en de Willem Twee Spiegelzaal

De Aleph - een kleine bol waarin 'alle plekken op aarde onvermengd aanwezig zijn, gezien vanuit alle hoeken'.

In het werk van Jan de Bie dringt de Aleph zich steeds aan hem op, hij verschijnt bewust en onbewust. Maar niet alleen de Aleph steekt steeds de kop op, het werk van de Bie heeft immer een sterke relatie met de literatuur. Bibliotheken, boekenkaften, boekwinkels en verhalen van grote schrijvers vinden steeds hun weg naar de hand van Jan de Bie, die ze onmiskenbaar in zijn werk insluit.

Naast een meester-kunstenaar is Jan de Bie ook een meester-twijfelaar. Wanneer is een werk af? Op welk punt moet je concluderen dat een werk niet gelukt is? Of moet je ergens doorheen en onbesuisd doorwerken? Kill your darlings. Er zijn dagen waarop alles niets lijkt, en dagen waarop niets alles lijkt. Voor deze tentoonstelling verhuist Jan de Bie zijn gehele atelier naar de Willen Twee kunstruimte waar hij gedurende deze periode zal werken. Twijfelwerken, onaffe werken en doorwerkwerken die in het atelier thuis horen vinden een plek in de tentoonstelling. Niet alleen het geslaagde werk, wat reeds bewezen “goed” is mag aan deze tentoonstelling deelnemen, maar ook het proces en de twijfel van de maker zijn te zien.

Schrijvers Aloys van den Berk, Teddy Tops en Lucas de Waard gaan het experiment aan, om vanuit hun achtergrond als schrijver, een bijdrage te leveren aan deze tentoonstelling in tekst, beeld, audio, video en performances naar aanleiding van een persoonlijk onderzoek naar de thema's van de tentoonstelling. Deze expedities leveren naast een bijdrage aan de tentoonstelling een programma op van evenementen en activiteiten. Iedere deelnemer organiseert een avond waarin zijn of haar thema's aan bod komen.

De Aleph
De Aleph is een kort verhaal van de Argentijnse Jorge Luis Borges, gepubliceerd in 1945 over een bol, te vinden onderaan een keldertrap; 'de plek waar alle plekken op aarde onvermengd aanwezig zijn, gezien vanuit alle hoeken'. De hoofdpersoon van het verhaal gelooft niet in de Aleph en laat zichzelf opsluiten in de kelder onder de trap, waar de Aleph zich zou bevinden: 
“Ik zag de omloop van mijn bloed, en ik zag het raderwerk van de liefde en de wijziging door de dood, ik zag de Aleph, vanuit alle punten, ik zag in de Aleph de aarde en op de aarde opnieuw de Aleph en in de Aleph de aarde, ik zag mijn gezicht en mijn ingewanden, ik zag jouw gezicht, en ik werd duizelig en moest huilen, omdat mijn ogen dat geheime, vermoede voorwerp hadden gezien, waarvan de mensen zich de naam toeëigenen, maar dat door geen mens is aanschouwd: het onbevattelijke heelal.”

Bij gelgenheid van de tentoonstelling De Aleph brengt Grafisch Atelier Den Bosch de GA Jaarprent 2018 uit, eveneens van de hand van Jan de Bie. Lees meer hierover...

In de periode zal de mogelijkheid gegeven worden om aan een cursus Linosnede deel te nemen, waarover u hier meer lezen kunt.

De Aleph is een tentoonstelling met werk van Jan de Bie met literaire bijdragen door Aloys van den Berk, Teddy Tops en Lucas de Waard. De tentoonstelling De Aleph is in opdracht van Willem Twee muziek en beeldende kunst en het Grafisch Atelier Den Bosch gecureerd door Nico Thöne.