Woordig

Periode: 30 mei 2018 t/m 30 juni 2018

30 mei 2018

Het project Woordig is ontstaan als lesprogramma voor voorgezet onderwijs, mbo en hbo met het thema Woordkunst. We onderzoeken de mogelijkheden van taal en verbeeldingskracht. De insteek is voor ieder een persoonlijk woord te vinden, en hier de betekenis van te onderzoeken.
Leerlingen van 9 verschillende scholen deden mee aan dit project, dat begon met een theaterles, en uitmondde in grafisch werk in het Grafisch Atelier. De werken die u voor u ziet zijn bijvoorbeeld gekartondrukt, gesjabloondrukt of gezeefdrukt. Maar belangrijker dan de techniek is de relatie tussen woord en beeld die de leerlingen onderzoeken.

Verschilt de manier waarop je woorden en expressie ervaart? Is jouw visie ook die van je klasgenoot? Hoe vertaal je dat in een beeld? Dat zijn de vragen die de leerlingen van Woordig samen bekeken. De deelnemende leerlingen hebben dit op verschillende manieren onderzocht. De resultaten van dit onderzoek ziet u hier. Ze zijn net zo divers als de deelnemende leerlingen die deze werken gemaakt hebben. In deze expositie ziet u ze op een rijtje en gaan de werken met elkaar een dialoog aan. De meest bijzondere werken worden bekroond met de Jeugdgrafiekprijs; een tweejaarlijkse prijs speciaal voor drukkunst voor jongeren.

In de Spiegelzaal van Willem Twee is nu al een voorproefje te zien van resultaten uit dit project en is te bezichtigen t/m 24 juni 2018. 
Gelijktijdig kunt u de voorbezichtiging bezoeken in de Bibliotheek 's-Hertogenbosch, die tot 15 juni te bekijken is.

De deelnemende scholen zijn: het Titus Brandsma College, Udens College, de Internationale Schakelklas (Koning Willem I), Sint Lucas, het van Maerlant College, Helicon, het Sint Jans Lyceum, Avans en het d’Oultremont college.
Het project is geïnitieerd door het Grafisch Atelier Den Bosch en opgezet in samenwerking met partners de Muzerije en de Bibliotheek ‘s-Hertogenbosch.
Het project werd gefinancierd door de Gemeente ’s-Hertogenbosch, het Leye Fonds en het Hermes Fonds en gesponsord door Gianotten en Stiho.

Opening expo vrijdag 29 juni 16:00 uur