Fernweh

Verlangen naar de verte - dromen over reizen

Periode: 1 juni 2008 t/m 29 juni 2008
Opening: 31 mei 2008 om 16:00
In zijn roman 'De Dood in Venetië' beschrijft Thomas Mann hoe de hoofdpersoon Gustav von Aschenbach een onbekende man tegenkomt op een regenachtige lentemiddag - onopvallend, maar in het bezit van een rugzak en een wandelstok - wiens aanwezigheid hem een overweldigend gevoel van onrust geeft. Wanneer hij de man ziet, wordt Von Aschenbach overvallen door een gevoel van 'Fernweh', een onbedwingbare behoefte om te reizen.
Het Grafisch Atelier Den Bosch nodigde een grote groep kunstenaars uit een grafisch werk te maken onder de noemer Fernweh.Het woord Fernweh is een soort tegenhanger van het begrip Heimweh.Terwijl Heimweh een verlangen behelst naar het thuis, naar het moederland, gaat Fernweh juist over het verlangen naar reizen, een verlangen naar de verte:De deelnemende kunstenaars hebben dit gevoel van Fernweh op uiteenlopende wijzen verbeeld: als verlangen naar reizen, naar het onbekende, ontdekkingen, dromen over de verte of juist terugverlangen naar een bekend land.
Ook de zee is een onderwerp waar het begrip Fernweh mee geassocieerd wordt.
De zeemansliederen over zeelieden die, eindelijk weer veilig thuis aan de kust, al snel de zee weer voelen lonken. Slauerhoff schreef er zijn Saudade over. Saudade is een Portugees woord, dat wel wordt vertaald met heimwee of weemoed en bezongen in de Portugese fado.
Fernweh is een gemoedstoestand die ook te maken kan hebben met de tijd: een melancholisch terugverlangen naar die gelukkige tijd die voorbij is. Het kan een herinnering zijn aan een plaats waar men geweest is, aan een tijd in een onbekend verleden of in de toekomst.Deelnemende kunstenaars:
Elke van Aken, Alex Baams, Beeldenbouwers, José op ten Berg, Marloes van de Berg, Pia van den Berg, Rosalie Bosma, Biek Brans, Jiri Buunk, Marvin Corneille, Anneke Cotrotsos, Herma Deenen, Sarah van den Dungen, Paul van Dijk, Mario Dijsselbloem, Theresa Ferket, Adri Frigge, Annelies van Gerven, Chris Hendriks, Frank van den Heuvel, Lisette Huijsmans, Kitling Jordens, Lonneke Kerkhoven, Peter Koene, Maartje van de Kruys, Davide Meindersma, Harmke Nijhof, Toos Nijssen, Ingeborg Oderwald, Marieke Peters, Mark Robert Peters, Har van der Put, Willebrord Ricken, Anke Roder, Judith Rosema, Francine Steegs, Bianca Tangande, Huub Thorissen, Isolde Venrooy, Ad Verhagen, Helma Veugen, Nantsje Vonk, Jos Willems, Teun van den Wittenboer, Lisette van Zummeren.