Marian Vergouwen en Lisetteh - etsen

Periode: 19 januari 2016 t/m 29 februari 2016
Vanaf 6 februari laten Marian Vergouwen en Lisetteh in hun duo-expositie de fascinerende mogelijkheden zien van de etstechniek.

Opening: zaterdag 6 februari 16.00 uur
Daarna te zien t/m zaterdag 27 februari
Open: woensdag t/m vrijdag van 11 - 17 uur, zaterdag van 13 - 17 uur

Marian Vergouwen is als grafisch kunstenaar werkzaam vanuit haar atelier in Etten-Leur waar ze ook pentekenlessen geeft en workshops etsen en linosneden organiseert. Haar werk bestaat uit figuratieve etsen en linosneden in zwart-wit met veel detail waarin de natuur centraal staat. Vanaf 1987 werkte ze veel in opdracht. Dat varieerde van portretten van  kinderen tot stadsgezichten. Daarna volgde een periode van dierenportretten.

Momenteel spelen vogels, met name de uil de hoofdrol in haar werk. De fascinatie die Marian heeft voor uilen en andere vogels komt voort uit haar passie voor het ambachtelijke proces van de ets, voor haar is het de perfecte combinatie. De precisie waarmee in het koper groefjes worden aangebracht door verschillende bijtingen is met geen pen te evenaren. De gelaagdheid versterkt dit effect nog eens, zodat de ets dichtbij de fijne verentekening van de echte vogel komt.
Om vogels en uilen te tekenen bezoekt ze het vogelrevalidatiecentrum in Zundert, waar ze ter plekke schetsen maakt om die daarna op het atelier uit te werken tot een ets of linosnede.
www.atelierdetekenkamer.nlVoor Lisetteh is “Etsen het verlengstuk van het tekenen, maar de plaat biedt zoveel meer. Het zuurbad doet verrassende dingen met de plaat en voordat de plaat gaat zwemmen zijn er massa mogelijkheden om mee te experimenteren, maar het heerlijkste van etsen zijn de extra's die je krijgt.
Nadat het geheel door de pers is geweest is er altijd die verrassing van de onthulling.”

Lisetteh kijkt naar de wereld om haar heen met verbazing, deze is haar onderwerp in vrijwel al haar werken.
In het beeld dat ze schetst vinden onverwachte ontmoetingen plaats in absurde werelden. Niets is wat het lijkt, maar er is herkenning. Een gevoel, een sfeer of een emotie.
Het liefst laat zij zich leiden door het materiaal zelf. Door steeds weer nieuwe combinaties uit te proberen en associatief te werk te gaan, prikkelt zij met haar creaties, fantasie en voorstellingsvermogen van de kijker.  
Er opent een nieuwe wereld vol van onvoorziene mogelijkheden. Zo biedt ze de toeschouwer de mogelijkheid om het in een nieuw perspectief te zien en het open einde te waarderen.
www.lisetteh.com