Cabo de Gata

Fototentoonstelling van Evelyne Montens

Periode: 3 mei 2008 t/m 25 mei 2008
Opening: 3 mei 2008 om 16:00

In mei toont Evelyne Montens in het Grafisch Atelier Den Bosch veertig zwart-wit foto's over Cabo de Gata, een gebied in zuidoost Spanje. Zij kwam in 1999 voor het eerst in aanraking met het natuurgebied Cabo de Gata en de zigeuners die daar wonen. Ze verbleef toen enkele maanden in El Pozo del Capitán, een dorpje op de grens van het park. Daar begint El Campo de Níjar, een gebied van intensieve landbouw; een massale groente- en fruitteelt waar wij dagelijks van eten, en die het tot Unesco biosfeerreservaat benoemde park ernstig verzwakt.

Negen jaar geleden drongen illegale kassen voor het eerst het natuurpark binnen; nu ontsieren reusachtige waterbassins en bentonietgroeves het landschap. De zigeuners, die in en rond Cabo de Gata wonen, zijn in de loop der jaren langzaamaan omsingeld door plastic. Maar hoewel de landbouw hun leefomgeving drastisch heeft veranderd, zijn velen van hen financieel afhankelijk geworden van het werk in de kassen.

Evelyne Montens bestudeert in haar werk de verhouding tussen mensen en hun omgeving, die continu in verandering is. Geïntrigeerd door deze contrastrijke streek, ingeklemd tussen de middellandse zee en een zee van plastic, is zij vorig najaar teruggekeerd om foto's te maken. Nu toont ze beelden van het park, haar bewoners en de sporen van vernieling die de oprukkende landbouw achter zich laat. Een hommage aan een gebied dat langzaam aangetast wordt.