Expositie Han Klinkhamer

Periode: 15 november 2014 t/m 7 december 2014
Recent paintings - Works on paper 15 nov t/m 7 dec wo t/m zo van 11 - 17 uur

Recent paintings - Works on paper
15 nov t/m 7 dec
wo t/m zo van 11 - 17 uur

Voor kunstenaar Han Klinkhamer (Oss, 1950) is het landschap in al zijn variaties een grote bron van inspiratie. Het gaat hem om het verbeelden van de natuur uit zijn directe omgeving zoals de uiterwaarden, akkers en bermen.

Zo maakt hij olieverfschilderijen waarin hij de verf in dikke lagen aanbrengt op het doek om er vervolgens in te snijden, verf weg te halen of juist weer meer verf aan te brengen.
Het schilderachtige oppervlakte van het doek wordt zo een landschap op zichzelf.
Of zijn Krastekeningen; grote formaten bestaande uit vele lagen papier beschilderd met inkt waar vervolgens met een mes de afbeeldingen als het ware uit worden gesneden.

Naast deze meer traditionelere, ambachtelijke  manieren van werken heeft Han Klinkhamer zich sinds enkele jaren ook toegelegd op het maken van tekeningen op een tablet.
Kort na de introductie van dit tablet ging Han zich verdiepen in de mogelijkheden van deze nieuwe ontwikkeling.
Hij is door het tekenen op het tablet zeer enthousiast geraakt en ontdekte nieuwe toepassingen en aanvullingen op bestaande traditionele tekentechnieken.

Klinkhamer gaat hierbij te werk alsof het een doek is; hij tekent met verschillende digitale gereedschappen  en ook hierbij speelt het proces van toevoegen en weghalen een grote rol. Door deze werkwijze ontstaan unieke en complexen tekeningen die hij uitprint op handgeschept Japans Kozo papier en bevestigt op een paneeltje.

Zo is hij een van de eerste en weinige kunstenaars die dit nieuwe medium is gaan gebruiken en een brug heeft weten te slaan tussen de digitale wereld van het tablet en de uiteindelijk fysieke ambachtelijke tekening.

Speciaal voor het Grafisch Atelier Den Bosch heeft hij een nieuwe serie
tablettekeningen gemaakt waarin ook hier weer het landschap centraal staat.

Vier van deze tablettekeningen zijn door het GA uitgezocht voor de Jaarprent 2014, een speciale uitgave van het Grafisch Atelier voor haar relaties en vrienden. Deze prenten, die ook in de expositie te zien zullen zijn, zijn tijdens de expo te koop voor een speciale vriendenprijs.

Lees verder…