Jozef van Ruyssevelt

Periode: 19 januari 2013 t/m 3 maart 2013
Opening: 19 januari 2013 om 16:00
Wij nodigen u van harte uit voor de opening van de expositie Jozef van Ruyssevelt - etser.
De tentoonstelling wordt ingeleid door Peter Koene.

Het gehele grafische werk en enkele schilderijen van Van Ruyssevelt (1941-1985) bevinden zich in het prentenkabinet van het Rijksmuseum.
Over enige tijd zal daar een tentoonstelling van zijn werk te zien zijn.
Tijdens de feestelijke opening, tevens nieuwjaarsborrel 2013, willen wij graag met u toasten op het nieuwe jaar.

De tentoonstelling is op 9 en 10 februari gesloten i.v.m. Carnaval.

Jozef Van Ruyssevelt (1941-1985) was gedurende zijn korte leven een zeer productief kunstenaar. Bij zijn dood liet hij een enorme hoeveelheid werk na, waarin tot op de dag van vandaag nog nieuwe vondsten gedaan worden. Naast vele honderden schilderijen, pastels, gouaches en aquarellen maakte hij ook een groot aantal etsen. Al op zeer jeugdige leeftijd was Van Ruyssevelt een volleerd etser. In 1971 werd hij hoofd van de etsklas van de Antwerpse academie. Hij is met recht een meesterdrukker te noemen.

Jozef Van Ruyssevelt vond zijn onderwerpen veelal dicht bij huis. Mensen komen in zijn werk vrijwel niet voor. Daarentegen zijn er veel landschappen, met als tegenhanger daarvan de tuinzichten, die nu eens geruststellend intiem zijn, maar daarentegen ook verontrustend tumultueus kunnen zijn. Maar de hoofdmoot van zijn werken vormen toch vooral de vele interieurs met hoekjes van het atelier, doorkijkjes in huis, een aanzicht van een keukenkast, een uitzicht uit zijn atelierraam. En daarnaast de vele stillevens. In vrijwel al die werken en vooral in die die binnenshuis zijn ontstaan, speelt het licht een sublieme rol. Het werk van Van Ruyssevelt is beslist intimistisch van aard. 

Schilderijen en etsen van Jozef Van Ruyssevelt zijn de afgelopen twintig jaar een aantal maal in prachtige tentoonstellingen in Nederland te zien geweest, voor het laatste in het voorjaar van 2012 in De Wieger te Deurne. Maar er was nooit een tentoonstelling waarin de nadruk geheel lag op de etsen. Het Grafisch Atelier is zeer verheugd om in de gelegenheid te zijn u die te tonen. Alle originele etsplaten van Van Ruyssevelt worden bewaard in het Plantin-Moretusmuseum te Antwerpen. Het gehele grafisch oeuvre, ruim 130 etsen, bevindt zich in het prentenkabinet van het Rijksmuseum. Binnen afzienbare tijd wordt ook daar een tentoonstelling van het werk gepland. 

Maar nu is eerst een royale keuze uit dit schitterende grafische oeuvre te zien in het Grafisch Atelier Den Bosch. Het voormalig woonhuis in de Willem II-fabriek dat dit jaar als kantoor en expositieruimte dient, lijkt door haar huiselijke karakter bij uitstek geschikt om het werk van Van Ruyssevelt te tonen.