Jan vd Dobbelsteen
Jaarprent 2010

Periode: 16 oktober 2010 t/m 14 november 2010
Opening: 16 oktober 2010 om 16:00
Enkele dagen voor zijn vertrek voor een residentie van 3 maanden naar Xiamen-China in het CEAC-China European Art Center vroeg het Grafisch Atelier Den Bosch Jan Van Den Dobbelsteen de jaarlijkse vriendenprent te produceren.

Initiatieven zoals het GA Den Bosch ondersteunt Jan van harte en hij heeft dan ook de uitnodiging onmiddellijk aangenomen.
Wel nog met de vraag of het ook toegestaan was in China de prent te maken, en niet zoals gewoonlijk in het atelier van de organisatie. Met de toezegging dat dat in orde was, is hij met goede moed afgereisd naar Xiamen.

Tijdens zijn werkperiode aldaar ontstond het idee van de kalligrafieën, want dat zijn het uiteindelijk geworden, geïnspireerd op een aloud Chinees gebruik:
van oudsher bestaat de traditie in China om prenten en schilderingen aan vrienden te schenken bij speciale gelegenheden. Volgens deze traditie is het ook zo dat deze prenten en schilderingen worden doorgegeven van generatie op generatie en zodoende al eeuwenlang in vele kunstcollecties een rol spelen.

Dat is dan ook te zien aan de vele persoonlijke stempels van eigenaren op de bladen, waardoor men de waardering van deze zeer uitzonderlijke geschenken kan volgen tot eeuwen terug. De schenker kan de kalligrafie zelf maken of die uitbesteden aan een kunstenaar of kalligraaf. De Ultieme vriendenprent 2010 heeft Jan van den Dobbelsteen in China laten uitvoeren door een kalligraaf. En wel in 2 versies. Op elk blad staan 3 tekstregels die betrekking hebben op ‘Vriendschap’.

'Wij wensen u gezondheid, voorspoed en geluk in het nieuwe jaar.'
'Wij wensen u een jaar vol vrede en voorspoed en dat al uw wensen voor een betere toekomst waar worden.'
'Wij zien uit naar een jaar van vriendschap en familiebanden.'

Elk blad is een unieke kalligrafie, geen twee zijn gelijk. Op blad A is dat volgens de oude Chinese schrijfwijze, van rechts naar links en van boven naar beneden - vertikaal. Op blad B is dat volgens de Westerse schrijfwijze van links naar rechts van boven naar beneden - horizontaal.
De kalligrafieën worden allen geëxposeerd in het GA Den Bosch, gesigneerd en genummerd 1 t/m 25 A en 1 t/m 25 B. Geïnteresseerden kunnen ter plekke een prent uitkiezen voor €95,-. De opbrengst komt ten goede aan de activiteiten van het GA Den Bosch.  

Papier: Gelig Rijstpapier
Kalligrafie: Zwarte Oost-Indische Inkt
Maat: ca.72X62 cm.

“Het oeuvre van Jan Van Den Dobbelsteen is geworteld in de fundamentele schilderkunst, die in Nederland in 1975 door een expositie in het Stedelijk Museum algemene bekendheid kreeg. Het ging Van Den Dobbelsteen echter niet in eerste instantie om de schildertechniek. Het soort kunst sloot juist aan bij zijn metafysische ideeën over de verborgen krachten die in alle materie besloten liggen.
Tot 1987 sprak hij nooit over zijn metafysische opvatting van kunst. In de expositie Tussenblik kwam daar verandering in. Sindsdien is Van Den Dobbelsteen heel expliciet in zijn spirituele benadering van kunst. Hij gaat daarin heel eclectisch en syncretistisch te werk. Hij combineert moeiteloos vormen van boeddhisme en taoïsme met christelijke Middeleeuwse mystiek, met de esoterische kunstopvattingen van de avant-garde van 1900 en met de theorie van Zone Autonome Temporaire (TAZ) van de hedendaagse anarchistische filosoof Hakim Bey. Van Den Dobbelsteen werkt in alle soorten media, van schilderkunst tot installaties en geluidsprojecten” (Marty Bax, 2008).


zaterdag 30 en zondag 31 oktober
KIJK – Atelierroute 2010
11.00 tot 18.00 uur
Open dagen met demonstraties grafische technieken 

Woensdag 10 t/m zondag 14 november
Jan Van Den Dobbelsteen / 'Vexations' Erik Satie
13.00 - 20.30 uur 
In het kader van November Music
www.novembermusic.net