Endogeen

Periode: 27 februari 2010 t/m 28 maart 2010
Opening: 27 februari 2010 om 16:00
Vijf beeldend kunstenaars, allen afgestudeerd aan AKV | St.Joost te ’s-Hertogenbosch in 2005 bundelden hun interesse voor grafiek en tonen grafisch werk, tekeningen en andere media speciaal gemaakt voor deze gelegenheid.
Een samenwerkingsproject tussen vijf beeldend kunstenaars uit Den Bosch (e.o.) en Eindhoven toont het werk van Esther Beysens (Eindhoven), Rosalie Bosma (Eindhoven), Sarah van den Dungen (Heesch), Lonneke Kerkhoven (Den Bosch) en Maartje van der Kruijs (Den Bosch).

Zij hebben onderzoek gedaan naar het gegeven endogeen, wat letterlijk vertaald betekent: van binnenuit ontstaand.

De kunstenaars lieten zich inspireren door elkaars filosofie en werk omtrent het volgende fenomeen: ieder mens neemt op zijn eigen manier waar en heeft zijn eigen verwerkingssystemen zowel geestelijk, zintuiglijk, gevoelsmatig en fysiek. Deze systemen kunnen gezien worden als werelden die naast elkaar bestaan maar die samen toch ook een groter geheel vormen. Dit idee werd vertaald naar grafiek, tekeningen en andere media. Ook in de onalledaagse presentatievorm krijgt het endogene gestalte: in de expositieruimte van het Grafisch Atelier Den Bosch betreedt de bezoeker een speciaal voor de tentoonstelling gebouwde kamer waarin ieders werk op een bijzondere manier afzonderlijk te zien is.

De kunsthistorica Sophie Gobits-van Beek, oud-docente van de exposanten, opent de tentoonstelling.