The stamp of impulse

Periode: 16 januari 2010 t/m 21 februari 2010
Opening: 16 januari 2010 om 16:00
Expositie met grafisch werk van Willemijn van Dorp, Jan Krul, Ko Markusse, Werner Moonen, Helma Veugen en Lisette van Zummeren.  
Willemijn van Dorp heeft haar atelier aan de rivier de Waal. Ze wordt geïnspireerd door stromend water en alles wat daarmee samenhangt. Zij speelt door middel van transparante vlakken en lijnen een spel met de adem en het ritme van de natuur. De abstracte beelden die dat oplevert, laten zich “zingen of dromen”. 

Jan Krul toont materiaaldrukken waarin grote bewegingen centraal staan. Door middel van het bewerken en ininkten van kartonplaten ontwikkelde Jan Krul een eigen techniek en beeldtaal. De afdrukken die hiermee ontstaan hebben het beeldkarakter waarin hij zich het meest persoonlijk kan uitdrukken. 

Ko Markusse is tekenaar en graficus. Voor hem is de handeling van het tekenen het belangrijkst. Door te tekenen kan hij gevoelens uiten, ervaringen verwerken en zich een weg banen door het leven. Markusse tekent een wereld met vlekken en lijnen, waarin de kijker mag zien wat ie wil. De tekeningen zijn niet vanuit de waarneming gemaakt, maar van binnenuit, als spontaan geschetste gedachtestroom.

In de etsen van Werner Moonen gaat het primair om het vastleggen. Hij werkt direct op de plaat, zonder ontwerp vooraf. De spanning van waaruit hij werkt, vraagt om onmiddellijke genoegdoening. Deze directheid geeft het werk zijn dramatische kracht. De vormen zijn veeleer geschreven dan getekend. Een lijnvoering die het levensbelang van deze grafiek voor zijn creator verraadt. De teksten die Werner Moonen neerschrijft zijn dan ook volledig geïntegreerd in de beelden. Wat hij uitdrukt is niet eenvoudig te verklaren en er zijn meerdere ingangen tot de kern, maar steeds biedt hij de mogelijkheid om te herkennen en om mee te voelen. 

Lisette van Zummeren vertelt met haar etsen verhalen. Verhalen over plekken waar ze graag komt, over toneelstukken die ze nog een keer gaat maken, over haar kinderen, over een mooie vogel in het bos enz..... Het zijn droge naald etsen, fijntjes getekend en gekrast in het zink en afgedrukt in pruisisch blauw. Deze kleur vertegenwoordigt rust en ruimte. Het formaat van de etsen is klein, ze passen in een jaszak. Zo voelt het ook, dichtbij en hanteerbaar. 

Helma Veugen maakt litho’s, steendrukken, met grote aandacht voor vorm en ruimtelijkheid.In haar litho’s gebruikt ze alleen zwarte inkt. Door een optimaal gebruik van de grein van de steen en door schilderachtige oplossingen voegt zij daar grijstonen aan toe.Het ruige heidelandschap in de Peel is vaak uitgangspunt voor Veugens werk.Denkend aan de Peel  verbeeldt ze  het landschap,  het heden en verleden  en de magie van de plek. 

Opening op zaterdag 16 januari met een inleiding van Peter Koene.
Tijdens de opening : “Perron 11 b”, monoloog van Veerle Dijsselbloem naar een tekst van Esther Gerritsen.

In de Portiersloge: “Eden”, videoloop van Emma van der Put. 

13 en14 februari gesloten wegens carnaval.

Openingstijden:
donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.